En försmak inför jubileumsåret. I morgon torsdag den 4 juni är det ett år kvar till Göteborg fyller 400 år. Den 399:e födelsedagen uppmärksammas med ett event som sänds live på instagramkontot goteborg2021.

Michelle Bödtker Lund är producent för Festtåget. Foto: Peter Kvarnström

Sändningen på Instagram startar från Gustaf Adolfs torg klockan 10.30. Där står Gustaf II Adolf staty och det var han som grundade Göteborg. Först berättar Therese Brusberg, chef för jubileet lite i stort vad som kommer att hända under själva jubileumsåret.

Historiskt festtåg

Därefter blir det en kort promenad till NK-huset där en utställning ska avtäckas i skyltfönstret. Den har koppling till det historiska festtåg som kommer att gå genom Göteborg den 4 juni nästa år.

-När Göteborg fyllde 300 år gick ett festtåg genom staden som visade på stadens historia och när staden fyllde 350 år gick en liknande parad. Att ha ett festtåg vid 400-årsjubileet blir ett sätt att ha en tradition, säger Michelle Bödtker Lund, producent för Festtåget på Göteborg & Co.

Visar illustrationer

Festtåget har två olika fokus. Den ena delen består av tio vagnar.

-Nio av vagnarna har förutbestämda historiska teman.  Vi har bett nio personer att illustrera temat utifrån en text vi skickat till dem. De illustrationerna visas i utställningen på NK.

Folkets vagn

Vagn nummer tio kallas Folkets vagn och har temat “Framtidens Göteborg”.  Göteborgarna får lämna förslag på hur den ska se ut och idéerna gestaltas sedan av någon eller några personer. Vem som gestaltar presenteras senare i höst.  Henrik Wallgren är konstnärlig ledare för delen med de tio vagnarna. Han och Michelle medverkar i sändningen. Den andra delen av Festtåget kommer att bestå av cirka 20 vagnar. De får företag, föreningar, offentlig verksamhet och organisationer, som varit med och format Göteborg, ansvaret att bygga.

Visas digitalt

Utställningen som visas i NK-fönstret går att se på till den 2 augusti. Men den visas också digitalt på hemsidan goteborg2021.com. De som följer eventet på Instagram kan ställa frågor och lämna kommentarer. Sändningen sparas och går att se i efterhand.

Den malmska valen är en av Göteborgs många historiska figurer. Illustration: Jens Langert