Göteborg som en ung, urban, kreativ stad med hög hipp-faktor. Eller som en av världens tio bästa matstäder. Eller som Sveriges port mot resten av världen. New York Times har i tre stora reportage på mindre än ett år beskrivit Göteborgs olika sidor. Den senaste artikeln publicerades den 23 september.

Tre olika reportrar har under det senaste året besökt Göteborg och beskrivit staden på ett personligt sätt, men med olika utgångspunkter.

Den 22 oktober 2006 var det matskribenten RW Apple jr som skrev under rubriken ”Meals worth the price of a plane ticket” om Sjömagasinet som en av tio restauranger i världen som var värt att åka till.

”Musiken spelar en stor roll”

I juni i år hade Andrew Ferren besökt staden ”Where the world meets Sweden and vice versa”. Göteborgs internationella traditioner och sevärdheter beskrevs. Han hade varit på restaurang Fond som också fick stort beröm.

Den 23 september publicerade NYT igen ett långt reportage om Göteborg med rubriken ”Sweden unzipped”. Stephen Metcalf skrev om den urbana, unga, kreativa miljön med nya designers som Nudie jeans och Velour, men också vad det är som gör Göteborg coolt. Musiken spelar en stor roll, alltifrån metal till Jens Lekman.