Jubileumsutställning med 100 göteborgare. Stadsmuseets utställning ”Göteborg berättar” får priset Årets samtidsdokumentation 2021. Utställningen är ett jubileumsprojekt där göteborgare berättar om sina liv i staden.

Göteborgs stadsmuseums utställning ”Göteborg berättar” dokumenterar det samtida Göteborg genom intervjuer och foton med 100 göteborgare i åldern 6 − 97 år. Nu hyllas projektet, som genomförs i samband med stadens 400-årsjubileum, med ett pris för sin inspirerande och nytänkande samtidsdokumentation. Priset delas ute av Sveriges museers nätverk DOSS (Dokumentation av Samtida Sverige).

Personliga berättelser och porträtt

– Vi är så glada och stolta över priset, som också är stadens och göteborgarnas pris. Utan de hundra göteborgare som deltagit så frikostigt med sina berättelser och bilder till projektet så hade det aldrig blivit ett så fint resultat, säger Carina Sjöholm, museichef.

Göteborg berättar” består av personliga berättelser samt porträttbilder tagna av fotografen Stefan Edetoft som nu finns sparade i museets arkiv. Lagom till stadens födelsedag kommer de att tas fram igen.

Den 4 juni 2021 visas ”Göteborg berättar” i en stor utomhusutställning på Gustaf Adolfs torg.