Hundra göteborgare har intervjuats. Jubileumsprojektet “Göteborg berättar” har nominerats till Årets samtidsdokumentation 2021. I det har hundra göteborgare intervjuats om livet i staden. Vem som får priset avslöjas på Museernas årsmöte i slutet av april.

När Göteborg firade 300 år gjordes en stor insamling av museiföremål. Då glömdes människornas berättelser bort, men inte nu när Göteborg ska fira 400 år. Hundra göteborgare i åldrarna 6-97 år har intervjuats av projektledaren Marie Nyberg och kollegorna på Göteborgs stadsmuseum.

– Det har varit väldigt roligt att träffa alla människor, de har gett mig så många nya perspektiv på staden. Det är också roligt att en bit av vår samtid nu kan bevaras för framtiden, säger hon.

Ställs ut och sparas

Berättelserna och bilderna, som tagits av Stefan Edetoft, har sparats i museets arkiv för framtida forskning om dagens Göteborg.

– Dokumentationen är ett fantastiskt material som ger röst åt människor som bor och lever i Göteborg idag. Fotografier och intervjuer kommer användas i utställningar den närmsta tiden, säger Carina Sjöholm, museichef på Stadsmuseet.

En stor utomhusutställning öppnar på Gustaf Adolfs torg den 4 juni. Därefter delas den upp och ställs ut på olika ställen i staden. Priset för Årets samtidsdokumentation 2021 delas ut digitalt av Dokumentation av samtida Sverige, Doss, på Museernas nationella årsmöte den 27-29 april. De andra nominerade är Världskulturmuseerna och Norrbottens museum.