Redan för tre veckor sedan tändes mängder av juleljus på Göteborgs gator och torg som en försmak av Julstaden. Nu drar den igång på riktigt. Den 7 december tänds de blåa ljusen längs med Avenyn och på Konstmuseets fasad premiärvisas årets julfilm, Julens magiska rum.

Nytt för i år är att ljusstråket från Liseberg via Avenyn har förlängts ända ner till Södra älvstranden. Tidigare var det två kilometer långt, nu har det blivit 3,4 kilometer. Dessutom har en rad nya byggnader blivit ljussatta, till exempel Göteborgsoperan och Världskulturmuseet.

Flera landmärken

– En nyhet är också att vi har ljussatt tak, som med ett iskallt ljus på Saluhallen. Den blir ett landmärke, man ser den ur ett annat perspektiv, säger Kristina Hulterström, som är konstnärlig ledare för Julstaden Göteborg, och fortsätter:

− Vi har jobbat mer med landmärken i år, det vill säga byggnader som syns på långt håll och som gör att man kan orientera sig i staden. Ett exempel är Läppstiftet.

Ljusgranar i olika stadsdelar

Även antalet ljusgranar har ökat och några av dem har fått flytta ut från centrala staden.

− Ljusgranar finns numer på Landvetter och på ett tiotal lokala torg, som Axel Dahlströms torg och Vårväderstorget, säger Kristina Hulterström.

Julstaden växer för varje år

Intresset för att delta i Julstaden har de senaste åren bara vuxit. Allt fler fastighetsägare vill att deras byggnader ska få bada i ljus och därtill har det generella intresset för ljussättning ökat.

− Det blir allt fler permanenta ljussättningar. Allt fler inser ljusets betydelse i vårt mörka land, säger Kristina Hulterström.

7A2_8.jpg

Foto: Göteborg & Co

Hålltider för Julstaden Göteborgs invigning:
16.35 Fackeltåg från Kanaltorget
17.15 Ceremoni på Götaplatsen
17.29 Ljusinstallationerna längs ljusstråket tänds av Göran Johansson
17.30 Filmen ”Julens magiska rum” premiärvisas på Konstmuseets fasad