Sällar sig till Paris, London och Rom. Det produceras så oändligt mycket mer bra film än vad som får plats att visas på en enda filmfestivalvecka, och de som faller bort är tyvärr ofta de som handlar om fred, jämlikhet och rättvisa. Därför har ett gäng eldsjälar ”från den osynliga delen av förorten” i tre års tid planerat för Gothenburg Indie Film Fest, och på torsdag är det invigning. 65 filmer visas på fyra dagar.

– Det skapas så enormt många och bra filmer runt om i världen som aldrig får den spridning de förtjänar, men vi vill använda de filmerna till att promota fred, jämlikhet och rättvisa, säger Hamodi Gabry, festivaldirektör för nya Gothenburg Indie Film Fest.

Redan för tre år sedan började han och de övriga medlemmarna i föreningen Film För Fred i Bergsjön planera för den typen av filmfestival som de själva saknade. Nu, i samband med att Hamodi Gabry själv går ut från utbildningen till filmcurator på Akademin Valand, blir festivalen äntligen verklighet.

– Även om vi har planerat arrangemanget länge så är själva programmet väldigt aktuellt. Vi har valt bland över 300 nya filmer och av de 65 som nu ska visas på festivalen är det bara två som haft svensk premiär tidigare, säger Hamodi, som tvingades stänga sajten för ansökningar tre veckor tidigare än beräknat, så stort var intresset för att delta från internationella filmproducenter.

45 av filmskaparna kommer
Och startfältet är verkligen internationellt, bara tre av de 65 filmerna har svenska upphovsmän och 45 av filmskaparna kommer resande från hela världen för att själva delta i de seminarier och workshops som ingår i festivalen.

– Som alltid när det handlar om independentfilm är resurserna begränsade, men de här filmskaparna är så angelägna om att komma och få vara med att de själva bekostar resan hit, medan vi står för boendet, säger Hamodi Gabry, som trots allt ändå kan locka med inte mindre än 17 priser som ska delas ut i olika kategorier. Juryn består bland annat av så namnkunniga filmkännare som Maj Wechselmann, Ove Sernhede, Haky Jasim och Maria Domellöf.

Göteborg är en filmstad
Att Gothenburg Indie Film Fest är här för att stanna är Hamodi Gabry säker på, redan innan första upplagan har ägt rum.

– Intresset är jättestort och Göteborg är ju en filmstad. I en sådan räcker det inte med bara en filmfestival, hur bra den än är, för man hinner inte visa bredden av alla bra filmer som görs på en enda vecka. Nästan alla städer med självaktning, som Paris, Rom och London, har både en ”traditionell”, internationell filmfestival med mer kommersiella filmer, och en festival som visar alternativa historier, om den osynliga delen av förorten, av oberoende filmskapare. Det är klart att Göteborg också måste ha en sådan filmfestival, säger Hamodi Gabry.

Alla filmerna visas på Hagabion mellan torsdag och söndag 22-25 maj. Såväl enskilda biljetter som endags- eller fyradagarsbiljetter kan köpas på Hagabion, Pustervik eller via festivalens egen hemsida. Gratis inträde för alla under 16 år.