Den marockanske författaren Tahar Ben Jelloun blir premiärgäst när Göteborg får en egen internationell författarscen nästa onsdag. Han uppträder på Världskulturmuseet, där det är fri entré.

– Det finns redan internationella författarscener i Stockholm och Malmö, så vi tyckte att vi skulle samarbeta kring en scen i Göteborg också, säger Madeleine Bergmark, enhetschef på Stadsbiblioteket.

Kvalificerade samtal och oväntade möten

Projektet är ett samarbete mellan Författarcentrum Väst, Världskulturmuseet, Bokmässan, Göteborg & Co samt Stadsbiblioteket Göteborg.

– Vår vision är att driva en internationell scen som präglas av konstnärligt djup och hög kvalitet. Det kvalificerade samtalet är målet, liksom det oväntade mötet, säger Madeleine Bergmark.

Tahar Ben Jelloun betraktas som en av de riktigt stora franskspråkiga författarna. Att den nya scenen lyckats få ett så känt namn till sin premiär hänger ihop med att det är Bok- och Bilbioteksmässa i Göteborg nästa vecka.

Ska flytta runt i stan

– Men även resten av året hoppas vi kunna locka hit kända utländska författare med hjälp av förlag och andra intressenter, säger Madeleine Bergmark.

– Och Bokmässan – med alla sina kontakter – kommer att vara med i samarbetet hela tiden, även när mässan inte pågår.

Gästerna på scenen kan också vara internationella författare som bor i Sverige.

Internationell Författarscen Göteborg kommer att flytta runt mellan flera olika lokaler i staden. Förutom att ordna egna evenemang sker samarbete med befintliga scener för att lyfta fram internationell litteratur.

Märta Tikkanen uppträder i oktober

Tahar Ben Jelloun är aktuell i Sverige med översättningen av sin senaste bok, Min mamma. Han föddes 1944 i Marocko men bor numera i Paris.

Tahar Ben Jellouns böcker finns översatta till ett 20-tal språk, tolv av hans romaner finns på svenska. På Världskulturmuséet möter han Athena Farrokhzad, poet och kritiker, i ett samtal som hålls på franska med svensk tolkning.

Nästa gäst på Internationell Författarscen Göteborg blir Märta Tikkanen som uppträder i Musikens hus, hos Forum för poesi och prosa, onsdag 6 oktober.