Bränd tomt med plats för talare. Under kulturkalaset lanseras göteborgarnas eget tjôthörn på den övergivna tomten vid Brunnsparken där anrika krogen Johanna en gång låg. Göteborgs svar på Speakers Corner har försetts med både scen, läktare och enklare kaffeservering. En lång rad talare har bjudits in för att berätta om sitt Göteborg – nu och i framtiden.

Sedan restaurangen på Södra Hamngatan brann för sju år sedan och huset revs så har tomten stått övergiven. Lagom till Kulturkalaset har den brända platsen fått liv igen. En scen har byggts upp tillsammans med läktare för närmare hundra åhörare.

Under kalaset invigs det nya tjôthörnet med inbjudna talare som får prata fritt ur hjärtat om sin stad.

– Tillsammans ger de en spretig bild av staden ur en massa perspektiv. Både kulturpersonligheter, politiker och eldsjälar har bjudits in, säger Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö.

Det finns också fria tider på talarschemat då vanliga medborgare får utrymme att säga sin mening.

Tror på bred spontan dialog
Tanken är att Göteborgs nya frispråkiga mötesplats ska hållas vid liv även efter Kulturkalaset.

– Jag tror på en bred, spontan dialog om stans framtid och det här stället kommer bli ett bra häng i Göteborg. Vi har lånat tomten i väntan på att planarbetet ska bli färdigt – det kan röra sig om ett halvår eller upp till två år, säger Björn Siesjö.

Enligt Björn Siesjö har Göteborg varit sämre än andra svenska städer på att kommunicera stadsförnyelse med sina invånare.

– Men det ska det bli ändring på nu. Ytterst handlar det om demokrati och respekt. Folk ska tycka det är värt att engagera sig och känna att de blir lyssnade på, säger Björn Siesjö.