Musik, dans och tal. Den 8 april infaller Internationella Romadagen – romernas nationaldag. Det firar Göteborgs Stad på Stadsbiblioteket, och dessutom uppmärksammas romsk kultur på flera platser i Angered samma vecka.

Firandet på Stadsbiblioteket anordnas av Kulturförvaltningen tillsammans med Romska Rådet, föreningen Trajosko Drom och Romskt informations och kunskapscenter. På programmet står bland annat romsk sagostund för de små, traditionell musik, traditionella bakverk och dans och tal av Singoalla Millon och Silvia Mutto.

Svårt hitta litteratur
Talar gör också kulturnämndens ordförande Mariaya Voyvodova (S) och Eva Strandner Rice (M) som är ledamot i samma nämnd. Sagostunden är klockan 11.30 och programmet på Trappscenen börkjar klockan 13.00.

– Vi har jobbat tillsammans med de romska organisationerna för att skapa ett program utifrån deras önskemål. I samband med firandet kommer vi på Stadsbiblioteket också att plocka fram böcker och andra media på romani, så att de som kommer hit kan låna med sig hem. Det finns inte så mycket litteratur på romani att få tag på, och det finns många olika varianter av skriftspråket, men vi köper in så mycket vi kan, säger Mirjam Önner, samordnare för firandet på Stadsbiblioteket.

Angered firar hela veckan
I Angered firas Internationella Romadagen under hela veckan 3–8 april. Bland annat med romsk matlagningskurs på Gårdstens öppna mötesplats, filmvisning på Blå stället och fritidsgården Mixgården i Hammarkullen och mycket mer.

Också Backa bibliotek uppmärksammar dagen med en föreläsning av författaren Malin Eriksson om resandefolkets historia och på Bergsjöns bibliotek visas en del av Stadsmuseets utställning ”Vi är romer”. Delar av utställningen visas också på Stadsbiblioteket.