Ceremoni i Slottsskogen. Göteborgare som fick svenskt medborgarskap under 2021 firas i Slottsskogen den 6 juni. Det blir sång, musik och tal av kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson. Medborgarskapsceremonin är öppen för alla.

Under 2021 fick 6063 göteborgare svenskt medborgarskap och de har nu bjudits in till Göteborgs Stads medborgarskapsceremoni på nationaldagen.

– Medborgarskapet är viktig för känslan av delaktighet i det som händer i samhället, för känslan av gemenskap med andra i Sverige och en grund för demokratin, säger kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren.

En stor händelse

De nya medborgarna får fika, gåvor från verksamheter i staden och ett officiellt minnesblad som delas ut av stadens politiker.

– Ett medborgarskap innebär friheter, rättigheter och skyldigheter och är en stor händelse i många människors liv. Detta vill vi fira med en festlig ceremoni, säger Ann Catrine Fogelgren.

Medborgarskapsceremonin hålls vid stora dammen i Slottsskogen och  arrangeras av kulturförvaltningen tillsammans med Göteborgs symfoniker.