Unescos litteraturstad sen 2021. Den 23 april firar Göteborgs bibliotek och kulturhus Världsbokdagen med bland annat författarsamtal, bokbinderi och öppen scen. Dagen firas över hela världen för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse

Världsbokdagen instiftades 1995 av Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Unesco har utnämnt 41 litteraturstäder runt om i världen. Förra året hedrades Göteborg med utmärkelsen och tillsammans med Västra Götaland arbetar Göteborgs Stad för att främja läsning, litteratur och yttrandefrihet.

På Världsbokdagen den 23 april uppmärksammas böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Det sker genom en rad arrangemang och aktiviteter på Göteborgs bibliotek och kulturhus.

Besökare delar boktips

Stadsbiblioteket arrangerar tillsammans med Författarcentrum Väst en eftermiddag med högaktuella författare. Bland annat kommer Johannes Anyuru läsa den uiguriske poeten Abduqadir Jalalidin och musik med Bror Gunnar Jansson. Programmet leds av Ragnar Strömberg.

På Kortedala bibliotek vill man lyfta biblioteksbesökarnas egna läsupplevelser genom att bjuda in besökare att mötas för att ge och få boktips. På eftermiddagen gästas biblioteket av musikpoeten Mary Blood.

Kulturhuset Kåken arrangerar Kåkens författardag, på Frölunda bibliotek blir det bokcirkel och på Frilagret kan du som skriver poesi eller dikter framföra dina verk inför publik på öppen scen.

Även stadens skolor och gymnasier uppmärksammar dagen på olika vis. På till exempel Hvitfeldtska gymnasiets kommer man ordna ett läsmaraton där eleverna får boka en läsfåtölj i skolbiblioteket, blir bjudna på fika och får en pocketbok som tack för sitt deltagande.

Läs mer om programmet på Göteborgs Stads kalendarium.