Skapad av Yrgo-elever. I år fyller Göteborg 400 år och staden har till sin ära fått en egen bakelse och ett eget bröd. Båda har tagits fram av studerande och lärare på yrkeshögskoleutbildningen “Bagare och konditor” på Yrgo. “Förhoppningen är att både bröd och bakelse kommer att finnas till försäljning på konditorier och kaféer runtom Göteborg den 4 juni” säger rektor Anna Lilja.

Göteborgsbrödet. Foto: Elin Rosqvist

Det hör till att fira speciella händelser och högtider med bakverk, inte minst Göteborgs 400-årsjubileum. Göteborg & Co, som projektleder jubileumsåret, hade tänkt bjuda alla göteborgare på tårta den 4 juni. Men det var inte ekonomiskt möjligt.

– När Yrgo erbjöd sig att ta fram recept på en Göteborgsbakelse nappade vi direkt. Nu bygger allt på frivillighet och intresse hos bagerier och storkök runtom i stan. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och fira Göteborg, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co.

Vill bjuda kronprinsessan

 Kronprinsessan Victoria planerar att delta i firandet den 4 juni.

– Vi hoppas att staden får bjuda kronprinsessan med följe på bakelsen, men det är såklart avhängigt pandemins utveckling, säger Maria Grave, en av lärarna på Yrgo som har handlett de studerande i framtagningen av bakelsen.

“En somrig bakelse”

 Göteborgsbakelsen beskrivs som en “somrig bakelse bestående av en mördegsbotten med mazarinfyllning toppad med passionscurd och passionsmousse”. Göteborgsbrödet är en fyllig variant Snoddas, som är ett typiskt göteborgsbröd. Recepten kommer att finnas på Yrgos webbplats från slutet av april.