Överlämningsceremoni i franska Lorient. ”Ni är välkomna till Göteborg!”. Med de orden till seglarna tog Göteborgs Stads kommunikationsdirektör Helena Mehner över stafettpinnen för Volvo Ocean Race vid en ceremoni i den lilla franska kuststaden Lorient på tisdagskvällen.

Efter att de cirka 60 kappseglarna gått i parad utbytte Lorients borgmästare och Göteborgs Stads representant Helena Mehner gåvor och flaggor.

”Ser fram emot att komma hem”
– Mycket folk var på plats och vinkade av båtarna, berättar Helena Mehner som också skakade hand med alla seglare och passade på att hälsa dem välkomna till Göteborg.

– Seglarna ser jättemycket fram emot att komma fram och hälsar till alla i Göteborg! fortsätter Helena Mehner som också sitter i styrgruppen för Volvo Ocean Race.

Nu går alltså världens största kappsegling in på upploppet, med bara ett kort stopp kvar i holländska Haag på lördag. De sju tävlingsbåtarna väntas till Göteborg någon gång under måndag 22 juni, det hänger lite på väder och vind.

Jubileumskonsert inleder folkfesten i Frihamnen
På söndag 21 juni är det stor invigning av festen i Frihamnen. Först med tal av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén klockan fem i två. Klockan två börjar den stora jubileumskonserten med El Sistema och Göteborgssymfonikerna under ledning av dirigenten Gustavo Dudamel.

På tisdag kväll den 23 juni hålls den officiella välkomstceremonin med högtidlig mottagning på Göteborgsoperan. Då hälsar Göteborgs Stad racet och de sju teamen välkomna till slutdestinationen. På plats finns då också representanter för finansiärerna, det vill säga Volvo, Göteborgs Hamn, Göteborg & Co och Älvstranden Utveckling AB.

5122.jpg

Foto: Gilles Martin-Raget/Team Alvimedica