Massor av medaljörer på stor festmiddag. På tisdagskvällen 15 april hyllar Göteborg för 24:e året i rad sina svenska mästare vid ett festarrangemang på Börsen. 180 idrottare med SM-guld från 2013 uppvaktas med en glaspjäs och buffémiddag.

Häcklöparen Robert Kronberg har varit i final på såväl EM, VM som OS. Utöver 24 SM-guld i friidrott har han också blivit svensk mästare i Inline Hockey 2008. Men när han på tisdagskvällen tar sig till Börsen vid Gustaf Adolfs torg, för att tillsammans med en lång rad andra svenska mästare uppvaktas av Göteborgs Stad, är det de båda SM-gulden från 2013 som uppmärksammas: I 4-mansbob med Vitsippsdalens SK och i tyngdlyftning med Mossebergs AK.

Kronberg kommer till Börsen i gott sällskap. I festlokalerna, som inom kort ska restaureras, möter cirka 180 göteborgska elitidrottare upp – alla med det gemensamt att de blev svenska mästare under 2013.

– För att komma ifråga ska man tävla i en sport som är upptagen av Riksidrottsförbundet, och man ska ha vunnit sitt SM-guld på minst juniornivå, säger Suzanne Raneke på idrotts- och föreningsförvaltningen som är en av festarrangörerna.

Stadens kultursommarjobbare underhåller
Fridykare, rallyförare, dansare, rugbyspelare, konståkningstjejer, skyttar och ett antal representanter för olika kampsporter, är bara några av de festdeltagare som får ta emot en glaspjäs med stadens vapen och avnjuta en fin buffémiddag.

Föreningen Raymi presenterar boliviansk folkdans och guldmedaljörerna bjuds också blandad underhållning av stadens kultursommarjobbare.

Politikerna Bettan Andersson, Anna Johansson och David Lega – som själv har både VM och EM-guld på meritlistan – presenterar Göteborgs många guldmedaljörer.