Albert Engström, Sun Axelsson och Peter Birro är tre av de författare som läsaren möter i ”Författarnas Göteborg”, en grundlig inventering av Göteborg i skönlitteraturen. Förutom 75 mer ingående porträtt listas ytterligare 102 författare som skrivit om Göteborg. För den som vill göra en litterär promenad finns också en karta med miljöerna inprickade.

– Jag tyckte att vi behövde en sån här samlad genomgång. Väldigt många frågar efter Göteborgslitteratur. ”Det måste finnas något skrivet om Göteborgsförfattare” säger de, men det gör det egentligen inte, inte så här samlat, säger författaren Elisabeth Lindberg som till vardags arbetar som bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

”Många godbitar”

Hennes kollega på Stadsbiblioteket Eva Bjärlund har också bidragit till boken där 75 författarporträtt blandas med äldre och nyare miljöbilder från Göteborg.

– Det finns lite för alla, yngre, äldre, många godbitar som kan användas som guidning och som historisk läsning och om man vill söka ut någon speciell period.

I listan finns till exempel Harry Hjörnes bok ”Bult & son” och vill man läsa om tidningsimperiet kan man läsa Anderz Harnings ”Tidningslorden”.

Bara skönlitteratur

– Johan Runius ligger längst bort i tiden, ”Härlig ästu, Göthaburg” skrev han redan 1699. Den yngste som är med är Marcus Birro, och det är bara skönlitteratur, ingen facklitteratur med undantag för Swedenborg och Linné. Ingen barnlitteratur och inga biografier heller, det hade blivit för stort.

Karta för litterära upptäcktsfärder

– Jag har heller inte satt några begränsningar på vilken form av skönlitteratur som fick vara med. I boken finns Sture Hegerfors, Kent Andersson och Lasse Dahlqvist. Det är både romanförfattare, dramatiker, poeter, visdiktare, satiriker och inte minst Göteborgs alla deckarförfattare. Med hjälp av kartan kan man gå på upptäcktsfärd. Då kommer man till exempel till Aftonstjärnan, eller till polishuset om man vill se Peter Gissys miljö.

Boken, som är en samproduktion mellan kulturförvaltningen och Stadsmuseet, presenteras på onsdag kväll och kommer att säljas i butiken på Stadsmuseet.