Göteborgs filmfestival ska ha världens största filmpris i pengar räknat – en miljon kronor. Mot det målet jobbar nu filmfestivalens ledning. Göteborgs Stad bidrar med 250.000 kronor, via kulturförvaltningen och Göteborg & Co.

Priset ska heta Göteborg International Film Festival Dragon Award for Best Nordic Film och alltså tillfalla bästa nordiska film.

Kan delas ut på filmfestivalen 2011

Filmfestivalen har redan idag ett nordiskt pris som instiftades 1989. Det priset är idag på 100.000 kronor, men ska nu alltså ”uppgraderas” till en miljon kronor. Om alla bitar faller på plats kan det delas ut för första gången under 2011 års festival.

– I så fall får Göteborg och Västra Götaland världens största långfilmspris. Ett sådant pris kan få ett fantastiskt stort genomslag, både för nordisk film och för dem som står bakom priset, säger filmfestivalens VD Åsa Bernlo.

500.000 från näringslivet

Filmfestivalen invigs officiellt av regissören Roy Andersson på fredag. Samma dag väntas Västra Götalandsregionen ta beslut om att bidra med 250.000 kronor till prissumman.

Sedan återstår att säkra 500.000 kronor från det privata näringslivet. Åsa Bernlo låter ganska övertygad om att det ska gå vägen.

– Vi hade inte arbetat vidare med detta om vi inte hade trott att det kan lyckas. Än så länge har vi bara sonderat lite, men det finns ett klart intresse. Vi vill hitta en eller ett par parter som har resurser och intresse för att gå in i priset på lång sikt.

Filmfestivalen delar också ut en rad andra priser, bland annat för bästa filmmusik, dokumentärfilm och kortfilm.

Göteborg & Co kommer även i fortsättningen att stå bakom Göteborgs Stora filmpris, fast utan någon prissumma. Där får göteborgspubliken rösta fram sin favorit bland dem som är nominerade till Bästa film på Guldbaggegalan.