Nedräkningen har börjat. Det definitiva programmet är på plats. Den slutgiltiga repetitionen är avverkad, och bara detaljer återstår på den sista finputsningen kring Kungstorget. Äntligen kan den femte upplagan av Göteborgs kulturkalas dra igång. Med fler programpunkter än någonsin och kanske, kanske en hel miljon besök.

Göteborgs kulturkalas är som en välkommen vän som dyker upp varje år i augusti. Med livrem och hängslen uttänjda ett par snäpp mer än förra sommaren och med oförändrat glupsk aptit på livet.

Festivalveckan en bredduppvisning
I år innehåller det späckade och varierade festivalen närmare 1200 programpunkter, och om bara vädrets makter är på gott humör kanske till och med fjolårets besökssiffra – 925 000 – är inom räckhåll.

– Det är tack vare alla medarrangörer runt om i staden som festivalen vuxit sig så här stor, säger Mia Samuelsson som är konstnärlig ledare för den sex dagar långa kulturmanifestationen.

Museerna, Liseberg och Filmfestivalen är bara några exempel på stadens kulturinstitutioner som ansluter med egna satsningar och gör festivalveckan till den bredduppvisning den utvecklats till.

Symfonikerna ger tre konserter på Götaplatsen
I år utgör Kungstorget åter en central samlingsplats efter förra årets gästspel på Storans parkeringsplats. Längs Bazargatan intill erbjuds massor av spännande mat – eller vad sägs till exempel om wokad ren?

– Och så har Leve Klotet vid Kanaltorget växt ut och blivit mycket större, säger Mia Samuelsson om mötesplatsen som erbjuder allt från spännande designmarknad med konst, kläder och smycken till musik, dans och debatt.

Säkra dragplåster hör festivalen till. Symfonikernas tre konserter från Götaplatsen på fredag hör förstås till dem. Miss Li, Daniel Adams-Ray, Eldkvarn, Maia Hirasawa, Pernilla Andersson, Daniel Lemma, Sahara Hotnights har sin trogna och stora publik, precis som Kalle Moraeus, Sven-Bertil Taube och ett brett knippe av de mest populära dansbanden. Rutinerade rävar som Streaplers och Flamingokvintetten varvas med yngre orkestrar som Elisa’s på Packhuskajen.

Barnkalas i Trädgårdsföreningen
Men kulturfestivalen vore inte vad den är utan den osannolika och oförutsägbara bredden. Ingen, inte ens arrangörerna, vet till exempel riktigt vad som kommer att utspela sig på Kungsportsplatsen sent om kvällarna. Där tar Johan Wellton kommandot för fjärde året och förvandlar torgplatsen till ett sprakande spektakel fyllt av internationella varietéartister. 22.53 smäller det – varje kväll!

Barnen får sitt lystmäte i Trädgårdsföreningen, längs Vasagatan blir det affischutställning, på Gustav Adolfs torg väntar gladjazz och så kommer göteborgarna att försöka slå nytt världsrekord i körsång på lördag. Melodi: Mustang Sally. Plats: Packhuskajen. Och så där håller det på – ända till söndag kväll.