Film, teater och mycket mer. Mellan den 21 och 28 februari ordnar Göteborgs Stad temaveckan ”Kulttuuri elää/Kulturen lever” som med musik, teater och andra kulturevenemang ska sätta Göteborgs sverigefinska minoritet i fokus. 

 – Det är många som vill vara med, vilket känns väldigt positivt, och jag hoppas att veckan kommer inspirera våra institutioner att lyfta in det Sverigefinska perspektivet i sina ordinarie verksamheter, säger Kalle Kinnunen.

Blåvitt blir blåvitgult?
Han är koordinator på kulturförvaltningen och arbetar just nu med att färdigställa programmet för den temavecka som Göteborgs Stad i år anordnar i samband med Sverigefinska dagen den 24 februari och Kalevaladagen den 28 februari.

När Göteborgs Stad tidigare anordnat liknande finska temaveckor har de kallats ”Blåvit vecka” – som i finska flaggans färger alltså – men i och med att den Sverigefinska minoriteten sedan 2014 har en egen blåvitgul flagga är kanske benämningen ”Blåvitgul vecka” mer passande.

Späckat program
Hela programmet är alltså inte spikat, men en hel del är klart. En av höjdpunkterna är enligt Kalle Kinnunen en uppsättning av Franz Kafkas ”Förvandlingen” i tolkning av den finlandssvenska dansaren, koreografen och regissören Carl Knif på Stora Teatern den 21 februari. Föreställningen, som är ett gästspel från Svenska teatern i Helsingfors, är på finska men är textad till svenska.

Dessutom är det klar att bandet Vastarannan Siili från Uleåborg kommer att att spela flera konserter, både för allmänheten och i stadens finskspråkiga verksamheter. Bio Roy visar två finska filmer från 2018 – en dokumentär om finske sångaren Olavi Virta och den fullständiga versionen av Okänd soldat, filmatiseringen av Väinö Linnas klassiska andra världskrigsskildring.

Fler medverkande välkomna
– Tanken är att det ska bli någon programpunkt varje dag, och om fler vill medverka får de gärna kontakta mig. På Sverigefinska dagen ordnar vi har vi ett större arrangemang på Stora teatern med bland annat barnteater och konsert med bandet Surunmaa, säger Kalle Kinnunen.

Det färdiga programmet kommer att finnas på Göteborgs Stads kalendarium samt i nästa nummer av stadens tidning ”Jag är Sverigefinne”, som ges ut i februari.