Stort intresse för läsfrämjande bokcirkel. Drömmen om ett liv. Så heter boken – skriven av Sun Axelsson – som ska läsas i stadens nya gemensamma bokcirkel Göteborg läser. Det läsfrämjande projektet invigs 18 oktober på Stadsbiblioteket.

Projektet Göteborg läser drivs av Författarcentrum Väst i samarbete med Biblioteken i Göteborg och har hämtat inspiration från Stockholm läser som firar 20-årsjubileum under 2022.

– Det är en rolig läsfrämjande åtgärd som vi hoppas ska förena göteborgare i deras läsning. Vi kallar det för Göteborgs största bokcirkel. Många bibliotek i staden ordnar bokcirklar som man kan anmäla sig till med boken. Den i Bergsjön är redan fullbokad. Men man kan lika gärna göra en bokcirkel med en kompis, en granne eller vem som helst, säger Malin Andersson, bibliotekarie på Göteborgs Stadsbibliotek.

Utspelar sig i Göteborg

Drömmen om ett liv är skriven av Sun Axelsson (1935–2011). Hon växte upp i en villa i Slottsskogen där hennes far var trädgårdsmästare och hon debuterade som författare 1959. Drömmen om ett liv var hennes genombrott och utsågs till Årets bok 1978.

– Det är en bok som utspelar sig på många platser i Göteborg – platser som de flesta som bor här har gått förbi. Projektet handlar också om att uppmärksamma litteratur med anknytning till platsen där man befinner sig.

En jury har utsett boken till Göteborg läser, som inför projektet har tryckts upp av förlaget i pocket. Den går att låna på stadens bibliotek, men fick också tillgänglig i bokhandeln.

– På bara några dagar har biblioteken i Göteborg lånat ut över 100 böcker av titeln, så det finns ett tydligt intresse hos göteborgarna, säger Malin Andersson.

En bok att mötas kring

Tisdag 18 oktober klockan18 invigs projektet i hörsalen på Stadsbiblioteket. Författaren Olivia Bergdahl, som har skrivit bokens nyskrivna förord, och Jenny Högström, projektledare för Göteborg läser, samtalar om boken.

– Vi är i en inledande fas men jag hoppas att göteborgarna ska ta tillfället i akt att samlas och samtala om boken, och under kommande år kanske det kan bli fråga om stadsvandringar till exempel, säger Jenny Högström som hoppas att projektet är här för att stanna.

– Precis som att människor pratar om någon tv-serie de tittar på vill vi att denna bok också kan bli en sådan gemensam punkt och ett samtalsämne i vardagen. Drömmen om ett liv är en spännande historiebeskrivning som vi hoppas att många vill läsa och mötas kring.