Något för alla. Ingen som hade ett ärende till Göteborgs centrala delar under måndagen kunde undgå att märka att staden laddar för det sjunde kulturkalaset. I morgon tisdag 13 augusti drar festligheterna igång med totalt över 1200 programpunkter under sex dagar.

Roger Waters från Pink Floyd kommer, Eva Dahlgren och Yohio kommer. Darin, Petra Marklund och Maia Hirasawa likaså. Lasse Stefanz tar turnébussen till Göteborg medan Miriam Bryant hoppar på vagnen till Bältesspännarparken.
Det är helt enkelt i Göteborg det händer den närmaste veckan.

Grymt ös utlovas
Den sjunde upplagan av Kulturkalaset lockar artister och besökare från när och fjärran.

– Inte minst vet vi att Roger Waters opera ”Ca Ira” på Götaplatsen, tisdag kväll, kommer att vara intressant för många långt utanför Göteborgsregionen, säger kalasets konstnärliga ledare Mia Samuelsson.

Redan på måndagskvällen kan den som vill få en liten försmak av vad som komma skall när symfonikerna och ensemblen gör ett genrep på Götaplatsen.

Operasångaren Rickard Söderberg har laddat för sin roll genom att lyssna på Pink Floyd:

– Det kommer att bli ett grymt ös, försäkrar han.

1,3 miljoner besökare förra året
Men Göteborgs kulturkalas är förstås mycket mer än de stora kända namnen. Det visade inte minst förra årets arrangemang som i strålande solsken drog över 1,3 miljoner besökare

– I år erbjuder vi 1200 programpunkter på 49 olika festställen. Det är en väldig mångfald och en förhoppning att det ska finnas något som attraherar så gott som alla, säger Tasso Stafilidis som är operativt ansvarig för kalaset.

Vid sidan av alla musikaliska övningar vankas även film, teater, konst och dans. Dessutom tar idrotten Heden tillbaka till kalaset. Street-games med fotboll, innebandy och basket men också möjligheter att prova på en rad mindre utbredda sporter väntar den som hittar bort till Heden.

Barnens kulturkalas utspelar sig i första hand i Trädgårdsföreningen med cirkusövningar och djungelkonsert bland mycket annat.

Eric Ericsson hyllas i Domkyrkan
Till sist: körsång i olika tappningar sätter färg på årets kalas. På Kronhusgården tävlar sju olika körer om den bästa tolkningen av den nyskrivna kalaslåten: ”På kryss med Bohuslän”. Dessutom hyllas den under året avlidne dirigenten Eric Ericson med en särskild körkonsert i Domkyrkan på lördag eftermiddag.