Kommunstyrelsen ställde sig på onsdagen bakom Göteborg & Co:s ansökan om att Göteborg ska vara med och ordna EM i damfotboll 2013.

Om Sverige får evenemanget kommer mästerskapet att spelas den 10-28 juli 2013 med tolv deltagande lag. Matcherna spelas i sex städer – Göteborg, Halmstad, Växjö, Kalmar, Norrköping och Linköping med Göteborg som huvudort. Gamla Ullevi är ju dessutom nationalarena för damlandslaget.

Ett dam-EM skulle vara av strategisk betydelse för både flick- och damfotbollen i staden och för att positionera Göteborg på den europeiska kartan inom damfotboll menar Göteborg & Co.

UEFA avgör den 5 oktober

Uefa har också bestämt sig för att satsa på europeisk damfotboll, liksom Gothia cup som på det här sättet ser en chans att öka intresset för flick- o damfotboll och därmed locka fler flicklag att delta i cupen. Om Sverige får mästerskapet så blir Göteborg & co arrangör för matcherna i Göteborg vilket beräknas kosta 14,2 miljoner. För att täcka stadens kostnader ansöker Göteborg & Co om ett bidrag på tio miljoner.

”Arrangemanget medför en relativt liten ekonomisk risk. Att får vara arrangör innebär dessutom möjligheter att få andra evenemang” skriver stadskansliet.

Förutom Göteborg & Co står också Svenska fotbollsförbundet och Svensk elitfotboll bakom ansökan som ska vara UEFA tillhanda senast den 15 juni. Vilket land som blir arrangör avgörs av UEFA den 5 oktober. Övriga kandiderande länder är Bulgarien, Nederländerna och Polen.