Regeringens nej stoppar inte ansökan om ett friidrotts-VM i Göteborg. Det tillkännagav Svenska Friidrottsförbundet tillsammans med representanter för Göteborgs Stad vid en presskonferens på torsdagen. Nu hoppas man på nytt besked från regeringen.

Förra veckan kom beskedet om att regeringen tackar nej till medfinansiering av ett eventuellt friidrotts-VM i Göteborg 2011 alternativt 2013. Trots detta har Svenska Friidrottsförbundet bestämt sig för lämna in en ansökan om VM till det internationella friidrottsförbundet, IAAF.

Ny dialog enda chansen

Ansökan bygger dock på att regeringen snabbt ändrar sig och ger ett nytt besked.

– Göteborgs Stads ledning ställer sig bakom ansökan, och vi från stadens sida hoppas på att få igång en konstruktiv dialog med regeringen. Det är ju enda chansen, Göteborg kan inte finansiera ett VM på egen hand, säger Claes Bjerkne, vd på Göteborgs & Co.

Han påpekar att regeringens egen utredare har uttalat sig om att det finns skäl att ytterligare titta på möjligheterna att arrangera friidrotts-VM i Göteborg. Det är detta som väckt hoppet om att faktiskt få till stånd en ny dialog med regeringen.

Evenemang skapar tillväxt

Ett VM i friidrott skulle ha många positiva effekter för Göteborgs del, anser Claes Bjerkne.

– Vi jobbar långsiktigt med turism och evenemang för att skapa tillväxt i Göteborg. Ett VM innebär nya jobb, inkomster för företag och därmed skatteintäkter. Vi behöver ett stort megaevenemang lite då och då för att synas internationellt och stärka stadens varumärke.

Tiden är knapp

Trots goda förhoppningar om att få igång ett samtal med regeringen är tiden knapp. När ansökningstiden går ut fredag den 1 december börjar de städer som sökt att granskas.

– Det är många kandidater som söker och har ansökningar där allt är garanterat och klart. För varje dag som går ökar risken för att Sveriges ansökan faller ifrån, säger Claes Bjerkne.

I slutet av mars 2007 fattar Internationella Friidrottsförbundet sitt beslut.

Läs också:
Vårt Göteborgs EM-special