Minnesdag 9 oktober. Den nionde oktober är Sveriges minnesdag för avskaffandet av den transatlantiska slavhandeln. Den uppmärksammas i Göteborg med författarsamtal, panelsamtal mellan forskare, föreläsning och en stadsvandring.

Amat Levin medverkar i ett författarsamtal som bland annat handlar om hans bok Slumpens barn. Foto: Senay Berhe

Sverige hade en koloni på ön Saint-Barthélemy i Västindien och där köptes den sista förslavade människan fri den nionde oktober 1847. Minnesdagen uppmärksammas i Göteborg. Västsverige mot rasism, som är ett nätverk mellan Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen Västra Götaland, arrangerar ett författarsamtal tillsammans med Världskulturmuseet och Utbildningsradion.

– Det är med Amat Levin och kommer att handla om rörelsen Black lives matter, afrosvenskarnas situation i Sverige och att han nyligen kom ut med sin bok som heter Slumpens barn. Vi hoppas att det här framöver kan bli ett samarbete som mynnar ut i något vi kallar för Afrosvensk historievecka, där vi samverkar med fler aktörer, säger Ida Rosell, planeringsledare, stadsledningskontoret, Göteborgs Stad.

Föreläsning om kolonial historia

Författarsamtalet sänds digitalt på Världskulturmuseets hemsida med start klockan 9, men det går också att se i efterhand. Klockan 18 samma dag är det ett panelsamtal och en föreläsning om kolonial historia och dess spår på Göteborgs Litteraturhus tillsammans med Gibca (Göteborg international biennal for contemporary art)

– Det är framför allt ett samtal med och mellan forskare där man sätter fokus på hamnstaden Göteborg som en central punkt för delaktighet i Sveriges koloniala handel.

 Tittar på Järntorgsbrunnen

Där tittar man på skulpturen De fem världsdelarna på Järntorget. Det är en fontän av Tore Strindberg och den kallas ofta Järntorgsbrunnen.

– Det handlar om att se på staden med nya ögon och lyssna till både alternativa berättelser och den egna rösten, vems historia berättar skulpturerna som vi ser i det offentliga rummet i Göteborg.

Går att följa digitalt

Det finns ett begränsat antal platser och det krävs anmälan. Det går även att följa evenemanget på Gibcas Facebooksida. Medverkar gör Maria Ripenberg, journalist, författare och filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet, Lena Sawyer, docent vid Göteborgs universitet, Nana Osei-Kofi, forskare från Oregon state university, och Therese Svensson, filosofie doktor vid Göteborgs universitet,

En stadsvandring

Stadsvandringen arrangerad av Göteborgs Konsthall och Urban konst den 10 oktober blev snabbt fullbokad så det blir en extra stadsvandring den 11 oktober kl 14. Den handlar om vad det finns för spår av vår koloniala historia i de offentliga skulpturerna. Vandringen börjar på Götaplatsen och avslutas på Järntorget. Anmälan krävs – mer info via länken nedan.