Minnesdag med performance på Stadsbiblioteket. Lördag 9 oktober är Sveriges minnesdag för avskaffandet av den transatlantiska slavhandeln. I Göteborg blir det ett performance på Stadsbiblioteket med kollektivet Qalam.

– Uppmärksammandet av minnesdagen och det arbete som Qalam gör är för att vi ska se hur kolonialismens förtryck återspeglar sig i nutiden, men också föra en diskussion om hur vi kan motverka rasism, säger Stina Hansson, planeringsledare för social hållbarhet på stadsledningskontoret.

Sverige hade en koloni på ön Saint-Barthélemy i Västindien och där köptes den sista förslavade människan fri den nionde oktober 1847. Minnesdagen uppmärksammas i Göteborg där kollektivet Qalam svarar på ett verk av M Nourbese Philip. Han är en kanadensisk poet och jurist som skrivit dikten Zong! Den handlar om förslavade människor som behandlas som varor och dödas till sjöss.

– Dikten introduceras och Sandy Harry Ceesay gör en performance, och flera deltagare engagerar sig också i dialog kring hur vi kan arbeta mot den strukturella rasismen. Den är ett resultat av den långa historien av kolonialism och slavhandel och det sätt som det även sätter sin prägel på vår nutid, säger Stina Hansson.

”Olika röster behöver höras”

 Medverkar gör Sandy Harry Ceesay, Chia Chuyia, Rossana Mercado-Rojas, Moi Tran, Nontokozo Tshabalala, Maxine Victor. Programmet arrangeras av Göteborgs internationella konstbiennal, Stadsbiblioteket och Västsverige mot rasism.

– Qalam ett kollektiv som består av fritt anslutna individer som arbetar med olika metoder, men som koncentrerar sig på liknande frågor. Olika röster behöver höras och därför måste vi också se till att människor kan utveckla de redskap som behövs för att höras, inte minst då att uttrycka sig i skrivande form.

Programmet är på engelska

Det knyter också an till Gibcas, Göteborgs internationella konstbiennals, övergripande tema under firandet av Göteborg 400 år. Minnesdagen uppmärksammas den 9 oktober klockan 14-16 på Trappscenen på Stadsbiblioteket i Göteborg. Programmet är på engelska.