Förebyggande arbete i fokus under nationell vecka. Arbetet mot doping och för 100 procent ren hårdträning uppmärksammas på många gym i Göteborg nästa vecka. “Vi informerar om problemet med doping i samhället, vad doping kan ge för effekter och framför allt hur vi arbetar förebyggande”, säger Camilla Wikander, samordnare för friskvård på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Camilla Wikander, samordnare för friskvård på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Nästa vecka, vecka 41, är det den årliga nationella uppmärksamhetsveckan mot doping. Tiotusentals svenskar använder sig av anabola androgena steroider, AAS, och det gör doping till ett stort problem i samhället.

– Vi i Göteborgs Stad stöttar och leder arbetet lokalt med Prevention av dopning i Sverige, Prodis, och jobbar för att fler gym aktivt ska ta ställning mot all användning av dopningspreparat och narkotika, säger Camilla Wikander-

– Tillsammans med polisen, social resursförvaltning, Mini-Maria, externa idrottsaktörer och många gym i Göteborg jobbar vi långsiktigt och förebyggande för att minska användningen av dopningspreparat, fortsätter hon.

Hur vanligt är det med doping i Göteborg?

– Det finns ett stort mörkertal kring användningen, så vi har inga exakta siffror. Vi ser att det framför allt är yngre män som vistas i gymmiljöer som använder doping.

Hur arbetar ni förebyggande?

– Vi uppmärksammar riskerna, vad det kan ge för biverkningar att använda AAS. Vi uppmuntrar till att träna hälsosamt, träna rent och att man äter bra mat, i stället för att lägga fokus på kosttillskott. Just kosttillskott kan vara en inkörsport, framför allt för de yngre männen, att testa annat på sikt.

Ungefär 20 gym är med nätverket för antidoping lokalt i Göteborg. Alla är inte diplomerade i Prodis, men det arbetet pågår.

– För att vara diplomerad krävs det att gymmen har en handlingsplan och policy. Den skrivs under av varje enskild medlem och följs inte detta så blir de avstängda. På gymmen arbetar vi utifrån metoden 100% ren hårdträning med förebyggande insatser där vi utbildar personalen.  Vi har även ett nära samarbete med polisen, så är det något vi misstänker på gymmen så hör vi av oss till dem.

Under nästa vecka kommer det att finnas information på de kommunala gymmen, det finns även quiz och besökarna kan vara med i en nationell utmaning. Den går ut på att göra så många knäböj med hög rodd som möjligt på 30 sekunder.

– Det är fler gym i staden som hakar på och gör olika saker, man väljer vad man vill ha med under uppmärksamhetsveckan, säger Camilla Wikander.