Det prestigefyllda resemagasinet Condé Nast Traveller prisar matstaden Göteborg i sitt oktobernummer och tyska tv-kanalen ZDF sände nyligen sitt reseprogram WiSoReisen från Göteborg.

Under rubriken Next port of cool skriver journalisten Harry Pearson en sex sidor lång artikel om sina upplevelser i Göteborg, där han finner att god smak gäller i allt från gastronomi till parker. Särskilt imponeras han av maten på restaurang Swedish Taste.

Condé Nast Traveller väljer sina destinationer med omsorg. Platserna ska antingen vara ”stylish”, ”glamorous” eller ”edgy”, det senare ett ord som står för avantgarde med lite ruffa inslag, som till exempel Hamburg.

Fina bilder från västkusten

– Jag letade efter en sådan destination i Sverige, och googlade på ”hip hotels Sweden”, fann Avalon Hotel i Göteborg, läste om stadens fem Michelinkrogar och när jag sen såg restaurang Fonds interiör, insåg jag att här var en vinnare, berättar Harry Pearson, som besökte Göteborg förra sommaren.

Juni månads Condé Nast Traveller innehöll även det ett långt reportage, då om västkusten med fina bilder under rubriken ”the simple life”.

Tyska public service kanalen ZDF besökte Göteborg i slutet av juni för inspelning av det populära WiSoReisen. Programmet går ut på att göra stan på 150 Euro, cirka 1400 kronor.

Göteborgspasset lyfts fram i ett fint femminuters program (se hela programmet på länken nedan).