”2015 blev det en riktig folkfest”. I helgen lämnade de sju båtarna i Volvo Ocean Race kajen i Alicante, Spanien. Om åtta månader och efter hamnstopp i städer som Kapstaden och Guangzhou anländer båtarna till Göteborg i juni.

Det blir fjärde gången som Göteborg välkomnar seglingsfesten.

– Vi är glada att vi ännu en gång får Volvo Ocean Race till Göteborg. Evenemanget är gratis att besöka och 2015 blev det en riktig folkfest. Vi hoppas naturligtvis att det blir så även nästa år, säger Camilla Nyman, vd för Göteborg & Co.

För besättningen väntar nu 45 000 sjömil med hamnstopp runt om i världen. Båtarna beräknas anlända till Göteborg 14-15 juni 2018 och starten mot Haag går den 21 juni, precis före midsommar. Däremellan bjuds det till seglingsfest i Race Village i Frihamnen. Med i teamet finns göteborgaren Martin Strömberg, som gör sitt fjärde race.

Vad kommer Göteborgs Stad att göra under Volvo Ocean Race?
– Evenemanget ska vara en kommunikationsplattform där vi berättar vad som händer i staden. Denna gång kommer vi att berätta om allt som pågår inom stadsutveckling men också inom digitalisering och hållbarhet. Vi kommer även att lyfta den sociala hållbarheten, säger Helena Mehner, kommunikationsdirektör för Göteborgs Stad.

Allt kommer att finnas på evenemangsområdet i Frihamnen, där en del av den nya staden växer fram. Här kommer tävlingsbåtarna att ligga hela veckan och det bjuds på underhållning och prova-på-aktiviteter med gratis entré så att alla kan vara en del av evenemanget.

I år har hela Volvo Ocean Race extra stort fokus på miljöfrågan. Huvudorganisationen ställer stora krav på värdstäderna när det gäller återvinning och miljövänliga material i Race Village. Men mest märks kanske satsningen på båten Turn the Tide on Plastic som seglar under FN:flagg med syfte att uppmärksamma plastföroreningar i havet.