Världskulturmuseet arrangerar under april och maj utställningen ”Terra incognita – uppdrag okänd mark”. I kuben vid Korsvägen får besökarna på egen hand leta ledtrådar i spåren efter kända upptäcksresande som till exempel Nordenskiöld.

Den provisoriska kuben på 50 kvadratmeter står där det nya världskulturmuseet ska byggas, granne med Universeum och ett stenkast från Korsvägen. Men trots att det är långt kvar till invigning av det riktiga museet så pågår redan aktivitet i kuben.

Leta ledtrådar

Tanken är att besökarna ska få ledtrådar med hjälp av olika föremål som finns inne i kuben. Det ska vara en egen upptäcksfärd för besökaren och det som utställningen skildrar är tre olika expeditioner till Sydamerika som gjorts av Nordenskiöld på 1910-talet, Wassén på 1940-talet och Muños och Fasth-Tjeerdsma 1998.

Genom att leta ledtrådar ska man få ett sammanhang och skapa sig en bild av hur det var för de upptäcksresande. Utställarna vill vi få besökaren att känna upptäckarglädje, nyfikenhet och lust att utforska en egen okänd plats. På plats i kuben finns också handledare.

Testar olika arrangemang

Världskulturmuseet ambition är att diskutera tidens stora frågor i ett globalt perspektiv och vara ett museum som fungerar både som stimulerande kunskapsbank och underhållning. I den tillfälliga kuben testar museet olika typer av verksamhet, där ”Terra incognita – uppdrag okänd mark”.

Utställningen har öppet både för allmänheten och för skolklasser i årskurs fyra till sex. Den pågår mellan den 4 april och 31 maj. Det är öppet för allmänheten torsdagar klockan 17-22 och på lördagarna är det visning klockan 13 och 15.

Rusning från skolorna

Utställningen är mycket populär bland Göteborgs skolor. Enligt museet har det varit rusning och det är fulltecknat ända fram till slutet på maj.