"Varje jubileum har blivit en spegling av sin tid". Göteborgarna nappade på uppmaningen att lämna in jubileumsminnen inför Göteborgs 400-årsfirande. Nu finns bland annat tidningsklipp, böcker, tallrikar och inträdesbiljetter från jubileumsutställningen 1923 att beskåda på turistbyrån vid Kungsportsplatsen.

Jubileumsminnen från 300- och 350-årsfirandet går att se på en liten utställning på turistbyrån vid Kungsportsplatsen. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

I fredags, den 6 mars, var det 300 dagar kvar till att Göteborg inleder sitt 400-årsfirande. För att uppmärksamma det inbjöds göteborgarna till turistbyrån för att få veta mer om hur staden firade sina 300- och 350-års ubileum åren1923 och 1971.

”Det måste ju varit ett äventyr”
Besökarna hade också uppmanats att ta med egna jubileumsminnen. Något som bland annat Stina Hellman tagit fasta på. Hon hade med sig en inträdesbiljett till jubileumsutställningen 1923, som firades två år efter Göteborgs egentliga födelsedag, och ett litet silverfat.

– Inträdesbiljetten till jubileumsutställningen är min mammas. På den tiden åkte man ångbåt från Stenungssund till Göteborg för att gå på utställningen. Mamma var 13 år då, jag vet inte om hon åkte själv eller hade någon med sig, men det måste ju varit ett äventyr, säger Stina Hellman.

En annan som hörsammat uppmaningen var Bosse Jarland som tagit med jubileumstallrikar från både 1921 och 1971. Britt-Inger Sahlin hade med sig en tidningsartikel från 1971 där hon själv medverkade med rubriken ”Visst måste ni hålla med om att det är nåt särskilt med tjejerna i Göteborg?”.

”1971 var det ett enda stort party”
På plats fanns också Stadsmuseet Håkan Strömberg som berättade mer om de tidigare jubileumsfirandena och vilken betydelse de fått för Göteborg.

– Varje jubileum har blivit en spegling av sin tid. 1871 låg fokus på jordbruk, 1923 hade fokus flyttats till industri och historia, och 1971 var det ett enda stort party med många sportevenemang, säger Håkan Strömberg.

De inlämnade jubileumsminnena finns att se på turistbyrån vid Kungsportsplatsen.

Stina Hellman tog med sin mammas inträdesbiljett till jubielumsutställningen 1923 och Bosse Jarland sina jubileumstallrikar från 1921 och 1971. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co.