Kan det finnas något om nöjen i ett arkiv? Jodå, det finns allt en del om hur folk roat sig förr i världen. Man har festat, dansat och lyssnat på musik, flanerat i stadens parker och gått på bio och teater. Och nöjeslivet har som mycket annan mänsklig aktivitet satt sina spår i arkivhandlingar från myndigheter och föreningsliv.

På Arkivens dag den åttonde november är det öppet hus region- och stadsarkivet och folkrörelsernas arkiv på Otterhällegatan 5. Då bjuds på utställningar, föredrag, levande musik, filmvisning och guidade turer i arkivmagasinen, som till vardags är stängda för besökare. Det finns också möjlighet att träffa politiker från arkivnämnden.

Släktforskare ställer ut på Frölunda kulturhus

Arkivens dag infaller alltid andra lördagen i november. Då har ett flertal arkiv i Sverige öppet hus med olika aktiviteter och arrangemang för allmänheten. I Göteborg kan man besöka Region- och Stadsarkivet Göteborg, Landsarkivet och Stadsmuseets Faktarum.

Förutom aktiviteter i arkivets egna lokaler blir det också aktiviteter på Frölunda Kulturhus. Där medverkar ett flertal arkiv och släktforskarföreningar under dagen med utställningar och föredrag.

Levande musik och minnen från Liseberg

På Region- och Stadsarkivet kommer musiken att lyftas fram lite extra. Ahlin & Tolf underhåller med akustisk blues och framträdandet inleds av Örjan Hansson från Göteborgs Bluesförening.

Dessutom kommer, bland andra dokument från musiklivet, några av Erik Lindahls fotografier från bluesmiljöer att visas. Erik Lindahl har sedan 1970 dokumenterat bluesscenen, framför allt under sina resor i USA under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.

Liseberg har sin givna plats bland Göteborgs nöjen. Musikjournalisten Tore Ljungberg och jazzmusikern Conny Westerlund håller föredraget ”Musik, minnen och magi från Malte Johnsons tid på Liseberg”.

Biografer och teatrar

Filmvetaren Göran Bjelkendal, som även gärna titulerar sig filmletare, har tidigare besökt arkiven under sitt forskningsprojekt för att inventera bestånden av gamla dokumentärfilmer. Nu kommer han tillbaka till Region- och Stadsarkivet för att berätta om ”Göteborgs 82 biografer – att gå på bio under 100 år”.

I vår forskarsal kommer handlingar, bland annat ritningar, från teaterns värld att finnas utställda. Under dagen kommer besökarna också att kunna köpa böcker, planscher, bokmärken och vykort till rabatterade priser. Vi bjuder på kaffe och te med småkakor.

Fotnot:
Öppet hus pågår mellan klockan 11och 17 på Region- och Stadsarkivet Göteborg med Folkrörelsernas arkiv på Otterhällegatan 5. Mellan 12 och 15 finns möjlighet att träffa politiker från Arkivnämnden.