För tio år sedan skrev ungefär 1.000 göteborgare ett brev till sig själv, om sina framtidsdrömmar och förhoppningar. Sedan dess har breven legat inlåsta i Stadsmuseets källare. På lördag är det dags att öppna dem.

– Vi kommer att lämna ut breven till dem som kan legitimera sig med namn och personnummer, säger Helena Joelsson Ekström, informatör på Stadsmuseet.

Hon berättar att intresset för brevöppningen är mycket stort. Nu är det alltså dags att se facit: Blev livet om tio år som jag hade tänkt mig?

Thore Skogman hann aldrig läsa sitt

– Skolklasser har hört av sig och är väldigt sugna. Flera klasser som inte kan komma på lördag har bokat in sig för besök i nästa vecka, berättar Helena Joelsson Ekström.

– Det är väldigt kul och spännande. Breven har legat förseglade med sigill och allt nere i källaren.

Det var inte bara göteborgare som skrev framtidsbrev. Artisten Thore Skogman skickade in ett också. Tyvärr fick han inte tillfälle att läsa det igen, Thore Skogman avled 2007.

Visar också andra brev

Framtidsbreven var ett samarbete mellan bland andra Stadsmuseet, Posten och Göteborg & Co år 1999. Förtryckta brev fanns att hämta på postkontor och bibliotek. Sedan fick man skriva några rader till sig själv eller till någon vars personnummer man kände till, om hur livet skulle te sig år 2009.

Nu har alltså breven legat arkiverade i tio år. Och de öppnas på Arkivens dag på lördag, en årligen återkommande öppet-hus-dag för svenska arkiv. På Stadsmuseet kan besökarna läsa och fördjupa sig i brev i alla dess former.

Göteborgarna får gärna ta med sig egna brev

– År 1891 reste en ung man till England för att söka hyra ombord på ett fartyg. Tillsammans läser vi hans brev hem till föräldrarna i Sverige, i dem får vi veta mer om hans vidare öden och äventyr, berättar Helena Joelsson Ekström.

Alla som har egna brev som rymmer levnadsöden och släktsagor är välkomna att ta med dem till Stadsmuseet och visa dem.

Fotnot:
Arkivens dag pågår på Stadsmusset kl 11-15 på lördag 14 november.