Premiär för efterlängtad app. Nu kan du få boktips och reservera böcker, gå en guidad visning på Stadsbiblioteket eller chatta med en bibliotekarie i bibliotekens nya app – Biblioteket. ”Jag tror att den är efterlängtad, och hittills har vi fått väldigt positiva reaktioner”, säger Rebecca Odin Ekström, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Bakgrunden till satsningen på appen var en satsning på biblioteken som digital arena som var ett projekt inom kulturförvaltningen, och apputvecklingen var en del i detta projekt som inleddes 2016. På Stadsbiblioteket fanns också ett stort behov att erbjuda visningar för bland annat grundskolor, gymnasier och sfi, vilket kräver mycket personalresurser.

Känner av med bluetooth
– Därför är guidade visningar en av funktionerna i appen. Den använder så kallad beaconteknik, som känner av var i rummet man befinner sig via bluetooth så att den visar rätt information på rätt plats. Det finns en visning som är riktad till skolelever, och en som fokuserar på bibliotekets konst och arkitektur, säger Rebecca Odin Ekström.

Appen är kopplad till bibliotekens katalogsystem Gotlib, så att det går att söka och reservera böcker, samt se vilka böcker man lånat och förlänga sina lån. På stadsbiblioteket går det också att se på en karta exakt var i huset boken man vill låna finns.

Kalendarium, quiz och chatt
– En annan viktig funktion är kalendariet, där man kan se alla evenemang på våra bibliotek. Vi har ju mycket programverksamhet med författarbesök, bokcirklar, kurser och föreläsningar, och med appen hoppas vi att fler ska hitta dit, säger Rebecca Odin Ekström.

I appen finns bland annat också boktips, quiz och möjlighet att chatta direkt med en bibliotekarie. För att kunna se sina lån och reservera böcker krävs att man loggar in med sitt bibliotekskort.