”Den vandrande staden” en del av jubileet. På lördag 5 juni kommer Göteborgs stifts biskop Susanne Rappmann att välsigna pilgrimsleden Göta älv i samband med en gemensam vandring som är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Den 13 mil långa pilgrimsleden Göta älv går bland annat genom Göteborg och denna sista etapp av leden ska nu märkas upp mellan Masthuggskyrkan och Gamlestaden.
Största delen av pilgrimsleden är märkt. I sommar eller i höst ska leden genom Göteborg märkas upp. Foto: Josefine “JoJo” Larsson
– Pilgrimsleden Göta älv är en av våra äldsta leder, men också en av de nyaste i regionen. Äldsta för att den har alla år på nacken och nyaste för att det är den som står på tur att kvalitetssäkras. Det är det vi jobbar med och det är det som biskopen kommer att välsigna på lördag, att vi har nått till Göteborg, säger Johan Norling, regional ledutvecklare på Västkuststiftelsen.
Pilgrimsleden Göta älv är cirka 13 mil lång och består av tio etapper. I veckan pågår “Den vandrande staden”, en vandring som startade vid Lödöse och avslutas vid Masthuggskyrkan.
Ett stort lyft för Göteborg
Det har blivit populärt att vandra och vara i naturen, inte minst under covid-19-pandemin. Kartor och böcker om vandringsleder har blivit en storsäljare hos Göteborgs turistbyrå, Gothenburg visitor centre som kommer att ta fram en ny karta som visar var leden går i Göteborg.
– För Göteborgs del så blir det här ett stort lyft. Leden genom Göteborg vänder sig till vem som helst som vill vandra och det finns många besöksmål längs vägen, säger Gunilla Stenström, administrativ koordinator på Göteborg & co:s besöksservice.
Bjuder på nya vyer
Sträckningen genom Göteborg bjuder på nya vyer för den som vill vandra. Naturen finns runt hörnet i Göteborg och leden är ytterligare ett sätt att lyfta naturen på ett coronasäkert sätt.
– Vi hoppas att de som går pilgrimsleden vill stanna kvar i Göteborg och uppleva allt som finns här, säger Gunilla Stenström.
Natur och andlighet
Ceremonin på lördag inleds vid Nylöse kyrka där Göteborgs stifts biskop Susanne Rappmann invigningstalar och välsignar leden. Därefter påbörjas vandringen till Masthuggskyrkan.
– Vi lever i en tid när allt går snabbt, då kan pilgrimsleden erbjuda något annat hoppas vi. Det finns ett behov av andlighet, att röra sig i naturen, återuppleva kulturarvet, och vara långsamt i stegen, säger Johan Norling.
Ska märkas upp
Den som vill gå på den märkta leden går från Nylöse kyrka i Gamlestaden. Den som vill vandra på omärkt led kan börja vid Masthuggskyrkan.
– Vi kommer att märka upp leden från Masthuggskyrkan till Gamlestaden, förhoppningsvis i sommar annars blir det i höst. Vi har hittat en intressant dragning genom staden. Det här är ett långsiktigt arbete och vi ska se till att qr-koder kommer upp längre fram, säger Johan Norling.
Pilgrimsleden Göta älv startar vid Masthuggskyrkan som bjuder på en storslagen utsikt. Foto: Josefine “JoJo” Larsson