Årets mobila bibliotek. Bokbussarna i Göteborg har utsetts till Årets mobila bibliotek av Svensk biblioteksförening. “Det känns fantastiskt, framför allt för alla barn i Göteborg”, säger AnnaCarin Elf, enhetschef för barn, unga och bokbuss på Stadsbiblioteket.

Varje år delar Svensk biblioteksförening ut Sveriges biblioteks utmärkelser.  Årets mobila bibliotek är är ett av priserna. Det har delats ut sedan 1998 då bokbussverksamheten i Sverige fyllde 50 år. Bokbussarna i Göteborg har funnits i två år.

– Första året jobbade vi under pandemin, men vi lyckades ändå hålla verksamheten igång och kunde åka ut till förskolor och till bostadsområden. Både besök och utlån har ökat och det är ett kvitto på att politiken gjorde rätt när den vågade satsa på eldrivna bokbussar och med barn i fokus, säger AnnaCarin Elf som är mycket glad över utmärkelsen.

Få fler barn att läsa

Hon berättar att de kommer att fortsätta att prova nya arbetssätt framöver, åka till nya platser och söka fler samarbeten i staden som ger positiva resultat. Eftersom bokbussarna är stora fordon så krävs det parkeringstillstånd och där hoppas hon på en snabbare process hos både polis och parkeringsbolag så att de kan bli mer flexibla.

– Så att vi kan få fler barn att läsa mer och upptäcka det fantastiska med böcker.

Ett vandringspris

Den 17 november delas priset ut i Stockholm. Det är ett vandringspris som är en replika på den första bokbussen som fanns i Sverige. I går firade personalen på stadsbiblioteket med tårta. Även bokbussens besökare kommer märka att av priset.

– Jag tror att barnen kommer att märka det, vi har lite tankar. Det är tack vare dem som vi kan ha den här verksamheten, det är de som gjort att bokbussarna blivit succé, säger AnnaCarin Elf hemlighetsfullt.