Möjligheter att prova på. På temat ”Hitta din fritid” är tanken med festivalen att fler göteborgare ska hitta en förening som passar just dem. Ett 50-tal föreningar visar upp sig och sin verksamhet och bjuder in alla att testa.

– Ett bra tillfälle att få kontakt med en förening som passar en. Och allt är gratis för den som vill pröva på, säger Anton Flöisbon på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Mycket kampsport
Festivalen pågår från torsdag till söndag, 20-23 september. På Nordstans scen kommer Stefan Odelberg att fungera som moderator och intervjua de deltagande föreningarna. På två större ytor får föreningarna visa hur det ska gå till.

Fredagen blir en renodlad kampsportsdag, med ett tiotal klubbar, bland andra Aikido Dojo Gamlestaden, Asiatiska motionsakademin och flera capoeira-klubbar.

Resten av helgen är mer blandad. Bland de många som visar upp sig finns ärevördiga klubbar som gymnastikföreningen Kennedy, cykelklubben Master och Skonaren Ingos Vänner.

Rullskridskor och lajv
Men här finns också många nya, som tjejerna i Gothenburg Roller Derby, en tuff kontaktsport på rullskridskor, Lajvsällskapet Romantiska Sagor och Your Stage Your Moment, en förening i Frölunda som hjälper musikintresserade ungdomar att spela in eller att ställa sig på scen.

På lördag och söndag kommer där att finns en minirink med syntet-is, vilket inte tillhör vanligheterna i Nordstans historia.

– Hisingen Hockey och Västra Frölunda Konståkningsklubb ska visa upp sig på isen. Sedan får man testa om man vill. Folk från Rambergsrinken finns på plats och lånar ut skridskor, så inte ens det behöver man ha med sig, säger Anton Flöisbon.

Inga hästar i Nordstan
Clarebergs Ridklubb ska vara med också. Men det betyder inte att Nordstans torg görs om till ridhus.

– Nej, där går gränsen. Clareberg och ett par andra föreningar får nöja sig med att vara utställare, utan pröva-på-verksamhet. Vi ville gärna ha med dem också för att visa vilken bredd det finns i föreningslivet, säger Anton Flöisbon.

Inför festivalen har Ioff låtit trycka upp fyra foldrar – en för varje dag – om de föreningar som medverkar i Nordstan.