Festival under tre dagar. Göteborgs Konsthall fyller 100 år i år och det firas med utställningen “Jag föreställer mig ett hem” som öppnar den 9 juni. I den visas konst från ungefär 30 konstnärer från Göteborg. Det blir också en festival 9-11 juni med konst, musik, poesi och skapande.

Göteborgs Konsthall har funnits på Götaplatsen sedan 1923. Konsthallen har ingen egen samling, men har alltid visat aktuell samtida konst.  I den kommande utställningen får den yngre generationen konstnärer som lever och bor i Göteborg ta plats.

– Utställningen är lika mycket en hyllning till den lokala konstscenen i Göteborg som en spegling av vår stad Göteborg. Det är en vildvuxen grupputställning, bred och rik, med några nyproduktioner samt verk från de senaste åren, säger Liv Stoltz, utställningsintendent.

Skildra tankar kring hemmet

Titeln till utställningen är hämtad från en dikt av den Göteborgsbaserade poeten Rasha Alqasims som heter Jag matar kriget med dem jag älskar.

– Vi vill skildra tankar kring både staden som hem och vårt hem, både positiva och negativa aspekter. Vi använder hemmet både bokstavligt och som en metafor. Hemmet blir en samhällskropp med trygghet och samhörighet, men också våld och kanske förlust. Konstnärerna har dock en bred ingång till utställningen och utgår inte från hemmet och staden som tema.

Social skulptur på Götaplatsen

Konstnärerna använder sig av alla konstnärliga uttryck man kan tänka sig, både när det gäller material och metoder. Det blir performance, skulptur, måleri, fotografi, installationer, keramik, textil och poesi. Det blir konst även på Götaplatsen i form av en social skulptur som heter Drömmarnas monument.

– Det blir en scen för skapande och samtal, bland annat kring dagens kulturpolitik och konstens villkor i staden och är en manifestation av det fria kulturlivet i Göteborg. Den finns där under tre månader och vi hoppas att många deltar i det verket.

Bjuder in till festival

Det blir även en festival under tre dagar på baksidan till Göteborgs Konsthall med musik, performance, poesi, workshops och food trucks.

– Det är vårt sätt att fira genom att bjuda in till stor festival, med fokus på konsten och Göteborg som konststad. Fredagen blir en stor vernissagefest och även lördagen är vi utomhus, både på konsthallens baksida och därtill invigs konstverket Drömmarnas Monument på Götaplatsen med program och festligheter. På söndagen blir det poesi i Drömmarnas Monument och en rad programpunkter inne på konsthallen, säger Ann-Sofi Roxhage, chef för Göteborgs Konsthall.

Konsthallens historia i bok

Konsthallens historia har dokumenterats i boken Göteborgs Konsthall – en hundraårig konsthistoria som gavs ut 2021.

– Det är en omfattande bok som ger en bild av våra hundra år på Götaplatsen. I och med att vi inte har någon egen samling blir boken ett viktigt dokument där vår historia sammanfattas och som visar vilken betydelse som konsthallen haft för Göteborg som stad.

Jag föreställer mig ett hem visas 9 juni – 27 augusti 2023.