"Nyskapande på ett inkluderande sätt". Vinnaren av Årets museum tillkännagavs under Museernas vårmöte i Malmö. Göteborgs konstmuseum får utmärkelsen bland annat för att ha arbetat nyskapande på ett inkluderande sätt.

– Vi är oerhört glada och stolta över utmärkelsen som Årets museum! Museet arbetar aktivt med att lyfta fram verk och konstnärer ur andra perspektiv än de förväntade för att både vidga och problematisera den konsthistoriska berättelsen. Det är därför extra roligt att juryn uppmärksammar museets forskningsarbete som en unik inom ramen för en kommunal museiverksamhet, säger Anna Hyltze, tf museichef.

Juryns motivering lyder:
”Genom en stor och bred konstsamling, en kreativ arbetsprocess och en integrerad forskning i verksamheten har Göteborgs konstmuseum arbetat nyskapande på ett inkluderande, tillgängliggörande och möjliggörande vis vilket skapat ett solitt museum med genomslag och mervärde för regionen. Med ett brett anslag i programverksamhet och ett utökat konstbegrepp lyfter museet in samtiden och ger historisk relief till dagens samhällsfrågor.”

Priset Årets museum delas ut för 22:a gången. Vandringspriset är en glasskulptur designad av Bertil Vallien.