Norra Europas största trädgårdsutställning 2008 – Göteborgs Lustgårdar - fick på torsdagen förstapris som bästa utställningsträdgård på den pågående mässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö.

– Vi är på mässan för att få folk att åka till Göteborg i sommar. Att vår utställningsträdgård kammar hem första priset gör det arbetet väldigt mycket roligare och enklare, säger Svante Hjertén, projektledare för Göteborgs Lustgårdar på Göteborg & Co.

”Utställningen har fångat atmosfären från fyra trädgårdar. Här finns spåren från Gunnebos 1700-tal, Botaniska trädgårdens fantastiska växtsamling med den tunna ödsliga hundtandsliljan i topp” skriver juryn i sin motivering och fortsätter:

”Här finns Lisebergs första krukor och Trädgårdsföreningens exoter – och allt har sammanfattats med känslig hand till en skönhets- och växtupplevelse som berör hjärtat – och vem vill inte ha en rostig papperskorg med fritillaria.”

Uppföljning av succén Hedens lustgård

Det är trädgårdsdesignern Hannu Sarenström som skapat den vinnande utställningsträdgården i Älvsjö. Han kommer också att medverka på sommarens utställning som pågår mellan 28 juni och 28 september.

Göteborgs Lustgårdar är en uppföljning av succén Hedens lustgård 2000 och ett samarbete mellan Göteborgs Botaniska Trädgård, Gunnebo slott och trädgårdar, Liseberg samt park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad.

Fotnot:
Samarbetet mellan Mölndals Stad, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad påbörjades under 2004 tillsammans med Göteborg & Co. Målet är att marknadsföra och utveckla Göteborg tillsammans med Mölndal som trädgårdsstad och locka hit fler besökare. En del av samarbetet är att genomföra en trädgårdsutställning sommaren 2008.