Publiksuccén Göteborgs Lustgårdar går nu in på sin sista månad och åskådarna får möta helt andra färger än när utställningarna öppnade i våras. I juli och augusti besökte 336.100 personer Botaniska trädgården, Trädgårdsföreningen och Gunnebo - 30 procent mer än normalt.

137.500 besökare på Gunnebo slott och trädgårdar, 127.600 i Botaniska trädgården och 71.000 i Trädgårdsföreningen. Så lyder statistiken över besökssiffrorna i juli och augusti för Göteborgs Lustgårdar.

1DDA.jpg
– Liseberg har ju haft ett tufft år i övrigt och det finns ingen specifik publikstatistik för trädgårdsutställningen, men vad jag förstår har den varit väldigt välbesökt, fullt i klass med deras andra nyhet för året, Evert Taubes värld, säger lustgårdarnas projektledare Svante Hjertén.

Goda recensioner

Just nu håller han och kollegorna på att sammanställa en stickprovsundersökning där 800 personer, 200 besökare från vardera lustgård, har tyckt till om det de fått uppleva.

– Vi är inte klara än, men av det jag sett hittills så är det höga betyg. Dessutom har vi blivit mycket uppmärksammade i media, med fina recensioner, säger Svante Hjertén.

28 september är sista datum för flera av utställningarna.

– Lisebergs lustgård kommer att bli permanent och bara bli finare och finare, och Linné-utställningen i Botaniska trädgården kommer att finnas även nästa år, därefter vet vi inte. Men en del av de ”Glupska skönheterna”, alltså de köttätande växterna i Botaniska, kommer inte att vara kvar, så dem får man skynda sig för att se, säger Svante Hjertén.

Trädgårdarna ändrar karaktär

Den som besökte Göteborgs Lustgårdar vid starten i slutet av juli kommer att finna att mycket har förändrats när höstmånaderna närmar sig.

3D36.jpg
– Trädgårdarna ändrar karaktär hela tiden och nu är det högsäsong. I Trädgårdsföreningen är de tårtformade blomsterrabatterna som kallas tapetgrupper komponerade för att ändra karaktär över säsongen, och nu är de kort sagt fantastiska! Och i Gunnebo har en ljusdesigner ljussatt parken i ett höst-tema:” Nätter i Gunnebos Lustgård”. Det blir ljussatta festkvällar med specialinbjudna artister på kvällarna fredag till söndag från och med nu, säger Svante Hjertén.

Hur framtiden i övrigt ser ut för trädgårdsutställningarna, som inleddes år 2000 med succén Hedens Lustgård, är än så länge oklart.

– Samtal pågår men ingenting är klart om framtiden mer än att det åtminstone inte blir något nästa år, till det är tiden för knapp. Men det vore synd att inte fortsätta det lyckade samarbete som har etablerats mellan de tre huvudmännen för anläggningarna; Göteborg, Mölndal och Västra Götalandsregionen, säger Svante Hjertén.

3E62.jpg

Utställningen Glupska skönheter i Botaniskas växthus, här i form av flugtrumpet.

1358.jpg

Vattenfallet i Lisebergs Lustgård.