Upplevelser för alla. Lördag 16 maj är en extra bra dag att ge sig ut i Göteborgs skärgård. Då står ett 60-tal lokala aktörer beredda att visa upp maten, kulturen, havet och naturen. Allt under devisen Upplev skärgården – med alla dina sinnen.

– Vi vill verkligen visa upp skärgården för folk från Göteborg med omnejd. Att folk inser hur lättillgängligt det här paradiset är, att man kan åka med Västtrafik för 26 spänn från stan, säger projektledare Johanna Oxling.

5106.jpg
Evenemanget börjar redan vid färjelägena i Saltholmen respektive Lilla Varholmen, där det kommer att finnas mobila turistbyråer som delar ut programmet och lotsar rätt. Många utställningar, prova på-aktiviteter och en del kortare turer är gratis, medan annat kan kosta en slant.

Den som vill kan prova nykokta havskräftor direkt från fiskebåten i Rörö hamn, eller tångknäcke på Öckerö. Det går att prova på såväl havskajak som stand up paddle-board eller flyga flygboard. Eller ge sig ut på en tur i segelbåt från Björkö, racerbåt från Vrångö, roddbåt eller rent av vikingaskepp från Brännö.

Den äventyrliga kan ge sig på en tidsresa i Fisketorpet på Öckerö eller en mindfulnesspromenad i Rörös naturreservat, eller varför inte träna i en fiskebootcamp i Rörö gästhamn.

Den kulturintresserade kan till exempel titta på konst och konsthantverk på flera av öarna, njuta sång och poesi på Donsö eller själv delta i en foto- och strandinstallationstävling på Rörö.

Norra och södra skärgården samarbetar
Det finns något för båda stora och små. Alla barn fåt gratis glass på Ica på Rörö. Det går att klappa fiskar och krabbor på Vrångö, ge sig ut på lammsafari på Brännö eller sälsafari på Hönö.

433A.jpgDen som är hungrig kan välja på havstacos på Brännö, skaldjursplatå på Grötö, räkmacka på Hälsö eller brygglunch på Björkö, för att bara nämna några alternativ.

Evenemanget, som genomfördes för första gången i fjol, är ett samarrangemang mellan Öckerö kommun och Västra Göteborg och aktörer i skärgården. Det sträcker sig från Rörö i norr till Vrångö i söder.

– Vi hoppas det här leder till att Göteborgare åker till skärgården oftare, att de inser att det finns mycket att göra där ute. Och så hoppas jag på en solig dag. Jag har tittat på prognosen och det ser lovande ut, säger Johanna Oxling.

772C_2.jpg

Foto: Lasse Englund

3C24_2.jpg