Foto: Idrotts- och föreningsförvaltningen

Tävlingar, kostråd och träningstips. I nästa vecka kommer Göteborgs Stads friskvårdsanläggningar att slå ett slag för dopingsfri träningskultur. Med tävlingar, kostråd och träningstips ska dopingens skadeverkningar belysas och motverkas. Kampanjen är en del av en nationell uppmärksamhetsvecka mot doping.

Varje år under vecka 41 genomförs en antidopningskampanj över hela landet. Även Göteborgs Stad medverkar med en rad aktiviteter på samtliga friskvårdsanläggningar.

Från den 7 till den 13 oktober kommer bemanningen öka och du kan få kostråd och träningstips av gyminstruktörer. Det blir även tävling i vem som kan ”hänga längst” och frågequiz om doping.

Camilla Wikander som är friskvårdssamordnare på idrotts- och föreningsförvaltningen menar att doping inte är ett stort problem på anläggningarna men att det är viktigt att visa var Göteborgs Stad står i frågan.

– Vi har många unga som besöker våra anläggningar och uppmärksamhetsveckan är ett tillfälle att påverka attityden kring doping, säger hon.

Utbildar personal
Sedan tre år tillbaka ingår Göteborgs Stad i det nationella nätverket Prodis, Prevention av dopning i Sverige, som arbetar med att förebygga och minska användningen av anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat. I mars blev även stadens friskvårdsanläggningar diplomerade i Prodis metod ”100% ren hårdträning.”

Tillsammans med Prodis erbjuder social resursförvaltning personal på anläggningarna en grundutbildning i metoden under uppmärksamhetsveckan.

– För att förebygga dopning är det viktigt att våra anställda agerar som förebilder och ambassadörer för antidopingarbetet.

Saknas kunskap
Det finns stora mörkertal kring hur omfattande användningen av dopingpreparat är, men trenden är att den ökar.

– AAS kan ge ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, hjärtförstoring, tillväxtrubbningar och leda till en rad obehagliga biverkningar, men många unga saknar kunskap om det. Under den här veckan hoppas vi kunna sprida kunskap, säger Camilla Wikander.

Friskvårdsanläggningarna som deltar i kampanjen är Angered Arena, Askims simhall, Geråshallen, Hammarbadet, Kärra simhall, Länsmansgårdens motionscentrum, Lundbybadet, Ruddalens idrottscentrum, Skatås motionscentrum, Slottsskogsvallens idrottscentrum och Tuvevallens motionscentrum.