Konst, film och panelsamtal i digert programutbud. Konst- och kulturfestivalen West Pride 2021 i Göteborg startar den 27 september. Verksamheter från Göteborgs Stad deltar på olika sätt med allt från konstutställningar och film till seminarier och panelsamtal. Många verksamheter är också med i Prideparaden lördagen den 2 oktober.

Det är snart dags för West Pride som inleds samma vecka som restriktionerna lättar. Det är ett omfattande program, totalt 211 anmälda programpunkter (i skrivande stund).  Verksamheter inom Göteborgs Stad står för cirka 45 av dem.

– Vi har en monter i Pride park i Eriksbergshallen den 2 och 3 oktober där 19 olika verksamheter från bolag och förvaltningar i Göteborgs Stad presenterar hur de arbetar med frågor som rör hbtq. 15-20 av Göteborgs Stads verksamheter går gemensamt i Prideparaden den 2 oktober, berättar Henning Wideberg Blix, projektledare för Göteborgs Stads medverkan i West Pride.

Olika konstformer

Pride house, som är samtal och seminarier, sker på olika ställen i Göteborg. En stor del av programmet, totalt 44 programpunkter, är på Stadsbiblioteket som antingen står som värd eller arrangör. I utställningshallen pågår en samlingsutställning med 14 konstnärer.

– Det är olika konstformer som möts, men den gemensamma nämnaren är att det är hbtq-tema i konsten, säger Martin Holmquist, programsamordnare på Stadsbiblioteket.

Sänder program från Trappscenen

På Trappscenen och i Hörsalen är det program, framför allt onsdag, torsdag, fredag och söndag. Det är ett blandat program som arrangeras av bland andra RFSL, Västra Götalandsregionen, stadens hbtq-råd och Svenska kyrkan.

– Det krävs ingen biljett eftersom programmet inleds den 29 september, samma dag som restriktionerna lättar. Vi kommer även att livestreama alla program från Trappscenen i West Prides och Stadsbibliotekets sociala medier, för att så många som möjligt ska kunna ta del av det, om man inte kan eller vill komma in.

Litterär salong med Lars Gårdfeldt

Stadsbiblioteket arrangerar bland annat den litterära salongen “Over the rainbow” med prästen Lars Gårdfeldt. Gäster i år är Mian Lodalen och Kristofer Folkhammar. Det finns även programpunkter för ungdomar och barn, så det händer saker för alla åldrar på Stadsbiblioteket.

– Vi har inte haft så här stora program på Stadsbiblioteket på länge på grund av pandemin, det känns roligt att kunna ha en festival och att vi drar igång med Pride. Det är viktigt för festivalen handlar om inkludering, demokrati, tolerans och respekt. Frågor som är viktiga att lyfta, det är självklart att det ska ske på biblioteken som är plats för alla, säger Martin Holmquist.

Invigning och Prideparad

På invigningen i Eriksbergshallen invigningstalar bland annat Göteborgs Stad regnbågsambassadörer Eva Hessman, stadsdirektör, och Tina Liljedahl-Scheel, hr-direktör.  Prideparaden startar den 2 oktober klockan 12 på Gibraltarvallen och går via Götaplatsen och Avenyn för att avslutas i Bältesspännarparken. Verksamheter och anställda som vill gå under Göteborgs Stads flagga samlas klockan 11 på Gibraltarvallen.

Om covid-19

När det gäller covid-19 följer Göteborgs Stads alla verksamheter de lokala rekommendationer som gäller för Västra Götaland samt de allmänna föreskrifter som kommer från Folkhälsomyndigheten. Informationen på temasidan i Göteborgs Stads kalendarium uppdateras löpande om läget och om programpunkter, Pride park, Prideparaden och andra inslag i West Pride 2021.

West Pride pågår till den 3 oktober.

Författaren Moa Backe Åstot samtalar med bibliotekarie Anders Olsson på Trappscenen den 27 september klockan 18.