Många aktiviteter söndag 23 april. Söndag 23 april firas Världsbokdagen på stadens bibliotek och kulturhus. Lyssna på författaruppläsningar, fira invigningen av Opaltorgets bibliotek och läs barnböcker tillsammans med läshunden Canon.

— Genom Världsbokdagen uppmärksammar vi att en av de viktigaste faktorerna för barns möjligheter i livet är läsförmågan. Läsningen påverkar inte bara skolresultat och studier utan även välbefinnande, social kompetens och framgång senare i livet, säger Joakim Albrektson, utvecklingsledare inom Kulturförvaltningen och samordnare för Litteraturstaden Göteborg.

Joakim Albrektson, utvecklingsledare inom Kulturförvaltningen och samordnare för Litteraturstaden Göteborg. Foto: Kulturförvaltningen

Bidra till förståelse och tolerans

Världsbokdagen instiftades 1995 av Unesco som 2021 utnämnde Göteborg till en av sina litteraturstäder. Utmärkelsen ges till städer som länge arbetat med litteratur som en viktig del av stadens utveckling och identitet.

Som litteraturstad arbetar Göteborg och Västra Götaland tillsammans med världens övriga 41 litteraturstäder för att främja läsning, litteratur och yttrandefrihet. Och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.

— Just för att Göteborg är utnämnd till Unesco Litteraturstad känns det extra roligt att fira Världsbokdagen. Göteborg är staden där vi läser för våra barn, bejakar konstnärlig frihet, värnar yttrandefrihet och olika kulturer möts, säger Joakim Albrektson.

Läs barnböcker tillsammans med läshunden Canon på kulturhuset Kåken. Fotograf: Anita Sjövall Sigstedt