Har tagits emot positivt. Har du sett stora rosa boxar i Slottsskogen det senaste halvåret? I lådorna finns saker att hyra för spontan aktivitet som kubb och fotboll. De tillhör Piffl, en hyr- och delningstjänst som Göteborgs Stad testat och nu ska utvärdera.

Gunilla Åkerström.

– Den uppfattning vi har är att det tagits emot mycket positivt, säger Gunilla Åkerström, enhetschef för stadsliv på park- och naturförvaltningen.

Grundarna av start up-företaget Pffil i Göteborg, William Nimbs och Dennis Axelsson, träffades när de spelade inomhusfotboll. Dennis hade funderingar på varför det byggs basketbollplaner utan att det finns basketbollar på platsen. För drygt ett år sedan hade han kommit på idén till en lösning.

– Dennis berättade att man borde dela på utrustningen där man faktiskt använde den. Jag köpte det stenhårt. Vårt första inlägg på Linkedin fick 82 000 läsare och ett tiotal kommuner hörde av sig. Det stärkte vår tes om att samhället väntat på det här. Vi träffade Göteborgs Stad som ville testa tjänsten, säger William Nimbs.

Digitala boxar ger kunskap

Under våren, sommaren och en bit in på hösten har det funnits fem stycken stora rosa aktivitetsboxar i Slottsskogen i Göteborg. Boxarna har olika fack med utrustning som går att hyra. Den som vill hyra laddar ner en app i mobilen och registrerar sig.

– Eftersom användare kopplar upp sig och får tillgång via appen så kan Piffl och staden se vad, när och hur en användare vill aktivera sig. Man kan också se vilket område användaren kommer ifrån – data som man kan använda för platsutveckling framåt: Säg att datan visar att flertalet åker från Majorna för att spela basketboll vid Slottsskogens basketbollplan så indikerar det att en ny basketbollplats i Majorna hade kommit till användning. Åt andra hållet så kan invånare och besökare också se i appen vilka aktiviteter det finns tillgång till och var man kan aktivera sig, live.

Duktiga på att lämna tillbaka

Göteborgare och besökare har visat sig uppskatta boxarna och de har också varit bra på att lämna tillbaka hyrda prylar.

– Vi har en rätt hög återlämningsgrad, 99,7 procent. Det är väldigt inspirerande, att det funkar. Kubb är det som hyrts ut mest, folk älskar kubb! Men det kan också vara för att boxarna stått i en park dit folk går i grupp.

Fri tillgång för grundskolelärare och pedagoger

Priset var från början 25 kronor i timmen, men har sänkts till tio kronor för att alla ska ha möjlighet att hyra. Samtliga grundskolelärare och pedagoger i Göteborg har haft fri tillgång till aktiviteterna i boxarna fram till klockan 17 på vardagar.

– De är för att de lätt ska kunna ta med sig klasserna ut och slippa kånka runt på grejer. Det finns minst 40 olika aktiviteter, så skolorna får tillgång till sådant de vanligtvis inte har tillgång till.

På prov från maj till oktober

Testet i Slottsskogen pågick från maj till och med oktober och ska utvärderas för att se om det blir en fortsättning.

– Så det vet jag inte än. Men det är ett mycket spännande och banbrytande projekt, det finns inget företag som har den här sortens lösning just nu. Tanken är att gynna spontanaktivitet. Det handlar också om att jobba med delningsekonomi och hållbarhetsperspektivet, att alla inte behöver köpa sin egen kubb eller fotboll. Utan man kan hyra det till en billig penning i de här boxarna, säger Gunilla Åkerström.

Hoppas på fortsättning

William Nimbs från Piffl berättar att de nått de mål som sattes upp och hoppas på en fortsättning med boxar på fler ställen i Göteborg.

– Vi vill att det ska stå boxar runt till exempel näridrottsplatser och multisportanläggningar så att man bara kan gå dit och aktivera sig. Innehållet ska också vara anpassat efter miljön omkring. Vår vision är att man som invånare inte ska behöva äga någonting för att kunna aktivera sig i det offentliga rummet.