Claes Hakes skulptur Bohuslän renoveras, får en ny placering och ny ägare. Kulturnämnden har beslutat att säga "ja, tack" till donationen från Jernhusen AB. Flyttkostnaden delas mellan den nya och gamla ägaren.

– Jag är hemskt glad för att vi kan ta emot den. Det är en av de bästa moderna skulpturer som finns i Göteborg, säger Cecilia Borgström-Fälth, ansvarig för offentlig konst på kulturförvaltningen.

”SJ tänkte sälja den som skrot”

Hon beskriver skulpturens historia hittills som ett ganska sorgligt öde. Den uppfördes 1982 och placerades vid ett spår på Centralstationen för att välkomna resenärer till staden, en plats den var specifikt utformad för att stå på. Men senare flyttades den till en mer undanskymd plats på grund av att X2000-tågen behövde mer plats.

Sedan dess har det varit många turer om Bohusläns framtid. Claes Hake berättar själv i www.omkonst.com bland att SJ för några år sedan hade ”kapat upp skulpturen för att sälja den till Wockatz som skrot”.

Får ny plats ovanför gångtunneln

Dessutom har Bohuslän, som är gjord i brons, enligt Cecilia Borgström-Fälth skadats av att människor har hängt i skulpturen.

När konstverket renoverats ska det placeras ovanför gångtunneln som går från Nordstan i riktning mot Centralstationen.

– Det är en jättefin placering. Jag ser den som en vattendelare mitt bland alla människor som passerar där varje dag, säger Cecilia Borgström-Fälth.