Stor hygienkampanj i simhallarna. Putsarfiskar i bassängen nafsar på den som inte tvättat sig. Laserteknologi ger sting i skrevet om du har kalsonger under badbyxorna. Nej, det är bara på skoj, men bakgrunden allvarlig: Fler gäster i Göteborgs Stads simhallar måste sköta hygienen bättre.

Alla som besöker stadens badhus i veckan får en påminnelse om hur viktigt det är att tvätta sig ordenligt innan man badar. Hela veckan körs en kampanj i tvålens tecken, med bland annat 5 000 små tuber med duschgelé som delas ut gratis.

Jinglar på skämt
Och i badens högtalarsystem hörs olika uppläxande jinglar om vikten av att tvätta sig först. En låter så här: ”Vi har tagit till ett ekologiskt hjälpmedel, den brasilianska putsarfisken, om du känner något litet som suger sig fast på kroppen så beror det sannolikt på att du inte tvättat dig. Nej vi skojar bara. Tack alla ni som duschat ordentligt så att bassängen hålls fräsch”.

– Vi kör fyra jinglar som alla är lite syndiga, men skämtsamma, säger Helena Eriksson, processledare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

38CA.jpg
– Vi vill ju väcka uppmärksamhet för att kunna påverka attityder, men utan att komma med pekpinnar. Vi vill inte att badgästerna ska känna sig påhoppade utan vill sprida kunskap och information.

Dusch och tvål först!
Att kampanjen genomförs just nu beror inte på att vattenkvaliteten blivit sämre på senare tid. Enligt Helena Eriksson måste alla som driver simhallar göra såna här kampanjer då och då.

– Olyckligtvis har vi inte gjort det i Göteborg sedan 2011. Det finns alltid ett stort antal gäster som inte vet varför det är viktigt att tvätta sig innan man badar.

– Vi tror inte att de struntar i det för att vara otrevliga eller på pin kiv, utan för att de helt enkelt inte vet. Och hela tiden tillkommer ju nya badgäster, så vi måste informera regelbundet, säger Helena Eriksson.

Många badgäster hoppar alltså över tvålen innan de badar – och tvättar sig istället noga efteråt. Men en noggrann dusch före badet tar bort smuts, bakterier, smink, hårvax och annat som finns på kroppen.

Badkläderna ska tas på först efter duschen, annars kan rester fastna och hänga med ner i bassängen.

Kan minska kloret
Om fler gäster tvättar sig med tvål före badet – och utan badkläder – kan simhallarna minska användningen av klor.

– Vi följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och har krav på oss att hålla nere och helst minska kemikalieanvändningen, säger Helena Eriksson.

Helt klorfritt kan det aldrig bli i simhallarna.

– Klor är det mest effektiva som finns för att döda bakterier. Men eftersom vissa människor är känsliga för klor, vore det bra om vi kan hålla det på så låg nivå som möjligt. Och det kan vi om fler tvättar sig ordentligt.

– Med enkla medel blir det renare och hälsosammare för alla att bada. Luktar du klor efter att du badat har du helt enkelt tvättat dig för dåligt innan, säger Helena Eriksson.