På grund av covid-19. Fram till 19 november är det inte möjligt för göteborgarna att besöka Göteborgs Stads simhallar, gym eller att åka allmänhetens åkning. ”Vi har valt att tolka de nya restriktionerna så här. Det vore konstigt att hålla öppet men samtidigt säga att besökarna inte ska komma hit”, säger Emir Slavotic på idrotts- och föreningsförvaltningen. 

I lördags 31 oktober valde Göteborgs Stad att stänga sina gym, simhallar och isar för allmänheten. Även Vallhallabadet som drivs av Gotevent håller stängt.

Anledningen till beslutet är de striktare restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. Myndigheten råder boende i Västra Götaland att inte besöka gym eller simhallar. Då är det också logiskt att hålla stängt dessa anläggningar, tycker Emir Slavotic som är avdelningschef för anläggningar på idrotts- och föreningsförvaltningen.

– Det gäller till att börja med fram till 19 november, men det känns som att mycket händer varje dag och därför är det mycket möjligt att vi behöver hålla stängt längre än så, säger han.

Periodkort fryses automatiskt

 Allmänhetens åkning kom igång först förra veckan under höstlovet, men nu får alltså de skridskosugna ge sig till tåls igen. De som har periodkort på gym- och simanläggningarna kommer att få dem frusna fram till 19 november – utan kostnad och helt automatiskt.

Stadens simhallar tappade inledningsvis många besökare när smittspridningen av covid-19 tog fart i våras, men perioden efter sommaren har varit ganska hektisk på anläggningarna.

”Har en känsla av att allmänheten är mindre försiktiga”

– Vi har nästan haft fler besökare än samma tid förra året. Lundbybadet stängde för renovering 1 september så ökningen på andra anläggningar kan dock vara kopplat till det. Men vi har också en känsla av att allmänheten är mindre försiktiga, säger Emir Slavotic.

Har varit tvungna att anlita ordningsvakter

På de större baden som Angered Arena och Frölundabadet har personalen tvingats till insläppsstopp vissa helger. Personalen har följt flödena och bedömt när nya besökare kan komma in utan att orsaka trängsel.

– Det har lett till köbildning utanför anläggningen och eftersom alla inte har kunnat respektera stoppet har vi varit tvungna att anlita ordningsvakter.

Uppmuntrar till utomhusträning

 Under hela corona-pandemin har Idrott- och föreningsförvaltningen tipsat om stadens utegym och motionsspår i stället för att träna inomhus.

– Även om vintern är på väg finns det möjlighet att träna ute, tycker jag. Det finns till exempel bra belysning på flera av våra utegym och motionsspår.

Simhallarna och ishallarna kommer även de kommande veckorna att vara öppna för skol- och simskoleverksamhet och föreningars träningsverksamhet. Detsamma gäller för elitidrotten.

– Personalen på våra anläggningar kommer alltså att jobba, men det blir kanske på ett något annorlunda sätt, säger Emir Slavotic.