”Ett väldigt glädjande besked för kulturen”. 29 september lyfts alla restriktioner kopplat till covid-19 i Sverige. Det innebär att Göteborgs Stads kulturverksamheter kan bedrivas som vanligt igen. ”Det känns oerhört roligt att bibliotek, museer, kulturhus och Konsthallen kan återgå till att bli mötesplatser”, säger Anna Rosengren, direktör på kulturförvaltningen.  

I slutet av september ska samhället återgå till det mer normala efter att verksamheter, företag och medborgare behövt anpassa sig efter olika restriktioner, som till exempel publiktak, under lång tid.

– Det här är ett glädjebesked som är positivt för hela kultur-Göteborg. Kulturen har ju hittat nya former under den här tiden, men det finns inget som kan ersätta det fysiska mötet. Sedan ser jag att det fria kulturlivet fortsatt behöver stärkt ekonomiskt stöd för att klara sig igenom pandemin, säger Anna Rosengren.

Fysiska programpunkter

 Kulturförvaltningens verksamheter – bibliotek, museer, Konsthallen och Stora teatern – har både varit helt stängda för publika besök under delar av pandemin eller haft begränsat utbud. Biblioteken har hela tiden haft en hämta-lämna service och parallellt har de jobbat med uppsökande verksamhet som att erbjuda bokkassar och liknande.

– Men de har inte kunnat vara den mötesplats ett bibliotek ska vara. Nu är alla välkomna tillbaka igen för att sitta och läsa, studera, mötas eller komma dit och läsa tidningar.

Även bibliotekens programaktiviteter kan tas upp igen. Det har funnits ett digitalt utbud under pandemin, men några fysiska programpunkter har inte genomförts.

Stark sommar för Konstmuseet

 Göteborgs Stads museer och Konsthallen – förutom Sjöfartsmuseet Akvariet som är stängt för ombyggnad – har haft öppet för besökare sedan 20 april.

– Det vi sett under sommaren är en uppåtgående trend. Folk börjar hitta tillbaka. Framför allt Konstmuseet har haft en oerhört stark sommar publikmässigt, säger Anna Rosengren.

Stora teatern startade höstsäsongen med en dans- och teaterfestival i slutet av augusti. Höstprogrammet är satt och välfyllt. Darin, Petra Marklund och David Sundin är bara några som gästar. Tanken var att spela utifrån rådande restriktioner.

– Men nu ändras äntligen detta och salongerna kan fyllas fullt, säger Anna Rosengren.

Tipsar om kalendariet

Du kan hålla koll på institutionernas aktuella program på respektive hemsida.

– Göteborgs Stads kalendarium är också bra för att följa vad som händer i stan, säger Anna Rosengren.

Internationella utställningen Brännpunkt Europa visas fram till 19 september. Foto: Hossein Sehatlou