Föreläsningar och film. Torsdag 29 september är det resandefolkets högtidsdag. Detta uppmärksammar Göteborgs Stad med föreläsningar och filmvisning på Röhsska museet.

Resandefolkets högtidsdag har som syfte att uppmärksamma Sveriges resandefolk och deras långa historia i landet. En av föreläsarna under dagen är Eva Magnusson från Kulturgruppen för resandefolket.

– Resandefolkets dag betyder mycket för mig och för alla resande vågar jag påstå. Det handlar om att synliggöra oss som grupp vilket är viktigt eftersom vi ofta varit osynliga även för oss själva, berättar Eva Magnusson.

“Känns som ett erkännande”

Hennes mamma tillhörde resandefolket, men det var först i vuxen ålder som Eva Magnusson fick veta det och då engagerade hon sig i Kulturgruppen för resandefolket. Då fick hon också kännedom om övergrepp som resande utsatts för genom historien: tvångssteriliseringar, tvångsomhändertagande av barn och att inte få prata sitt eget språk.

– Vi är väldigt tacksamma att Göteborgs Stad som enda stad i landet anordnar den här dagen. Det känns som ett erkännande. Budskapet är för mig att ”ni har haft det tufft, men nu är det över”, säger Eva Magnusson.

Resandefolkets högtidsdag arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Röhsska museet och Kulturgruppen för resandefolket.