”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg.” Vågskvalp och skriet från avlägsna måsar inleder Katarina Hemlins vinnarbidrag, som i fredags utsågs till Göteborg Stads officiella jubileumslåt. Det är första gången den 21-åriga studenten delar med sig av sin musik i större sammanhang – och det blev vinst direkt.

Lyssna på vinnarlåten här

Vinnaren avslöjades på en prisgala på Brewhouse i fredags, som kvällens höjdpunkt. Och en mycket överraskad Katarina Hemlin fick äntra scenen för att framföra ”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg.”.

– Det här är verkligen jättekul och en oerhörd ära, men jag är fortfarande chockad. Jag hade räknat på det och det skulle inte gå, så det kändes helt overkligt att få reda på att det var jag som hade vunnit. Dessutom ville de att jag skulle sjunga låten, vilken ingen sagt något om i förväg. Men det kanske var lika bra, så att jag inte hann bli så nervös, säger Katarina Hemlin.

Vinsten består förutom äran och en prissumma på 20 000 kronor av att få spela in låten både i studio och med Göteborgs Symfoniker.

– Det sista är det absolut roligaste. De är så otroligt duktiga och att få spela in med dem är som en dröm. Dessutom är tanken att vi ska framföra låten tillsammans live på nationaldagsfirandet i Slottsskogen under jubileumshelgen 2021.

Första gången en låt spelas offentligt
Katarina Hemlin är född och uppvuxen i Guldheden, så när hon mest av en slump hittade jubileumstävlingen kändes det som ett tema hon verkligen ville skriva en låt om.

– Jag ville skriva en låt som var lätt att relatera till och som alla kan känna igen sig i. En melodi som låter som Göteborg och fångar känslan av att exempelvis sitta vid Gullbergsvass och se morgonen komma efter att ha sett Håkan spela dagen innan. Och så ville jag att det både skulle gå att sjunga den ganska lågmält och att skråla fram den. Och jag har testat och jag tycker det går.

Musiktävlingen har varit öppen för både proffsmusiker och amatörer, där Katarina Hemlin får räknas till den senare kategorin.

– Jag gick en gitarrkurs under ett par år när jag var i 11–12-årsåldern och har alltid tyckt att det är skoj att sätta ihop text och melodi, men jag har aldrig lagt ut några låtar offentligt tidigare.

Men en tid framåt blir det musik fullt ut. För bara två veckor sedan började en kurs i ”Skapande musik – songwriting” på Umeå universitet.

– Jag vill väldigt gärna jobba med musik och ska i alla fall satsa lite. Funkar det inte blir jag nog barnpsykolog. Man måste ha en plan b.

 ”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg.” kommer framföras som allsångslåt vid utvalda tillfällen och dessutom fungera som ett soundtrack för firandet av Göteborgs 400-årsjubileum under 2021.